“9'dan 5'e” ve “Tootsie” oyuncusu Dabney Coleman 92 yaşında öldü

amazing

New member
“9'dan 5'e” filmindeki şovenist patron ve “Tootsie” filmindeki kötü TV yönetmeni gibi pis kötü adamlarda uzmanlaşan bıyıklı karakter oyuncusu Dabney Coleman hayatını kaybetti. 92 yaşındaydı.

Kızı Quincy Coleman, Haberler'e yaptığı açıklamada Coleman'ın perşembe günü Santa Monica'daki evinde öldüğünü söyledi. Yerel saatle 13.50'de ailesiyle birlikte “dünyadaki son nefesini huzur içinde ve zarif bir şekilde aldığını” söyledi.

Açıklamada, “Babam, dünyadaki zamanını meraklı bir zihinle, cömert bir kalple ve insanlığın komik kemiğini gıdıklayan tutku, arzu ve mizahla yanan bir ruhla yarattı” dedi.

Coleman yirmi yıl boyunca filmlerde ve TV şovlarında yetenekli ama büyük ölçüde fark edilmeyen bir oyuncu olarak çalıştı. Bu durum, 1976'da, hiçbir kanalın dokunamayacağı kadar abartılı hicivli bir pembe dizi olan “Mary Hartman, Mary Hartman”da Fernwood mezrasının iflah olmaz derecede yozlaşmış belediye başkanı rolüne seçildiğinde aniden değişti.

Üretici Norman Lear sonunda başrolde Louise Lasser'ın yer aldığı diziyi yayınlamayı başardı. Kısa sürede kült bir favori haline geldi. Coleman'ın karakteri Belediye Başkanı Merle Jeeter özellikle popülerdi ve onun ustaca, komik ve donuk anlatımı film ve kanal yöneticilerinin gözünden kaçmadı.

“Büyük Dabney Coleman, kelimenin tam anlamıyla – benzersiz bir şekilde – bir karakter oyuncusu olarak bir arketip yarattı veya tanımladı. Yaptığı işte o kadar iyiydi ki, son 40 yılın filmlerini ve televizyonunu onsuz hayal etmek zor.” Ben Stiller X üzerine yazdı.

Aktör Dabney Coleman, 26 Nisan 1990'da New York'ta bir portre için poz veriyor.

George Chinsee/WWD/Penske Medyası, Getty Images aracılığıyla

1,80 boyunda, geniş siyah bıyıklı Coleman, “Savaş Oyunları”ndaki stresli bir bilgisayar bilimcisi, “You've Got Mail”deki Tom Hanks'in babası ve “The Towering Inferno”da bir itfaiye görevlisi.

“The Slap Maxwell Story” ile Altın Küre kazandı ve Peter Levin'in 1987 yapımı küçük ekran hukuk draması “Sworn to Silence” ile en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Emmy Ödülü kazandı. Son dönemdeki çalışmaları arasında “Ray Donovan” ve iki Screen Actors Guild Ödülünü kazandığı “Boardwalk Empire”daki tekrarlanan rolü yer alıyor.

Aktör Dabney Coleman, 6 Kasım 2014'te Hollywood, Kaliforniya'da Hollywood Şöhret Kaldırımı'nda bir Yıldızla onurlandırıldı.

Earl Gibson III, Wireimage aracılığıyla

1980'deki çığır açan hit “9'dan 5'e”de kendisi, takdir edilmeyen kadın astlarına eziyet eden “cinsiyetçi, bencil, yalancı, ikiyüzlü bağnaz” bir patrondu. Jane Fonda, Lily Tomlin ve Dolly Parton – durum onun aleyhine dönene kadar.

1981'de, Fonda'nın şefkatli, iyi huylu erkek arkadaşıydı ve babasına (gerçek hayattaki babası Henry Fonda tarafından canlandırılmıştı), ailesinin “On Golden Pond”daki tatil evini ziyareti sırasında onunla yatıp uyuyamayacağını soruyordu. “

Dustin Hoffman'ın karşısında “Tootsie”de Hoffman'ın karakterinin kadın gibi davranarak katıldığı bir gündüz pembe dizisinin iğrenç yönetmeniydi. Coleman'ın diğer filmleri arasında “North Dallas Forty”, “Cloak and Dagger”, “Dragnet”, “Meet the Applegates”, “Inspector Gadget” ve “Stuart Little” vardı. Brad Silberling'in Jake Gyllenhaal'la birlikte oynadığı “Moonlight Mile” filminde arazi geliştiricisi olarak Hoffman'la yeniden bir araya geldi.

1983-84 yıllarında yayınlanan “Buffalo Bill” dizisinin oyuncu kadrosu. (Soldan saat yönünde) Joanna Cassidy, John Fiedler, Meshach Taylor, Charles Robinson, Max Wright, Geena Davis ve Bill Bittinger rolünde Dabney Coleman.

Getty Images aracılığıyla Bitki Topu

Coleman'ın iğrenç karakterleri, bir avuç televizyon komedisinde rol aldığı televizyonda pek iyi tercüme edilmedi. Bazıları kült favoriler haline gelse de, yalnızca biri iki sezondan uzun sürdü ve bazı eleştirmenler, kesinlikle hiçbir kurtarıcı niteliği olmayan baş karakterin oynadığı bir dizinin geniş bir izleyici kitlesini çekip çekemeyeceğini sorguladı.

“Buffalo Bill” (1983-84) buna iyi bir örnekti. Filmde Coleman, küçük çaplı bir pazar olan Buffalo, New York'a düşürülmekten mutsuz olan ve bunun acısını etrafındaki herkesten çıkaran, kendini beğenmiş, kibirli, aptal gündüz sohbet programı sunucusu “Buffalo Bill” Bittinger'ı canlandırıyordu. Akıllıca yazılmış olmasına ve iyi bir oyuncu kadrosuna sahip olmasına rağmen yalnızca iki sezon sürdü.

Bir diğeri 1987 yapımı “The Slap Maxwell Story” idi; bu filmde Coleman, bir yandan güzel, genç bir muhabire kur yaparken, bir yandan da sarsılan evliliğini kurtarmaya çalışan başarısız bir küçük kasaba spor yazarıydı.

Kitlesel bir TV izleyicisi bulma konusunda başarısız olan diğer girişimler arasında “Apple Pie”, “Drexell's Class” (burada içeriden bir tüccarı canlandırdığı) ve bu kez genç patronuyla çatıştığı bir başka gazete programı olan “Madman of the People” yer alıyordu. aynı zamanda onun kızıydı.

Sahtekar bir avukatın babasını canlandırdığı “The Guardian” (2001-2004) filminde başrolü paylaşarak daha başarılı oldu. Ve 1997-2003 yılları arasında Disney animasyon dizisi “Recess”te Müdür Prickly rolünü seslendirmekten keyif aldı.

Dabney Coleman yeni dizisi “The Guardian” için ödülü kabul etti

Getty Images aracılığıyla Michael Caulfield Arşivi

Bütün bu cesaretin altında çekingen bir adam vardı. Coleman gerçekten oldukça utangaç olduğu konusunda ısrar etti.

“Hayatım boyunca utangaçtım. Belki de bu dört çocuğun sonuncusu olmamdan kaynaklanıyor, hepsi çok yakışıklı, Tyrone Power'ın yakışıklısı olan erkek kardeşim de dahil. Belki de babam ben 4 yaşındayken öldüğü içindir.” 1984'te Associated Press'e şunları söyledi: “Ben son derece küçüktüm, orada olan küçük bir adamdım, hiçbir sorun yaratmayan bir çocuk. Fanteziye ilgi duyuyordum ve kendim için oyunlar yarattım.”

Yaşlandıkça, kendini beğenmiş otorite figürlerine de damgasını vurmaya başladı; özellikle 1998'deki “Başkanın Kızıyla Randevum”da sadece bencil, kendini beğenmiş bir ABD başkanı değil, aynı zamanda bilgisiz bir adam olduğu “Başkanın Kızıyla Randevum”da. genç bir kızın babası.

(LR) Jack Gilford, Rue McClanahan, Dabney Coleman 'Apple Pie' dizisinin tanıtım fotoğrafı.

Jim Britt /Getty Images aracılığıyla Disney Genel Eğlence İçeriği

Dabney Coleman 1932'de Austin, Teksas'ta doğdu. Virginia Askeri Akademisi'nde iki yıl, Texas Üniversitesi'nde iki yıl ve Ordu'da iki yıl geçirdikten sonra, 26 yaşında bir hukuk öğrencisiyken, “Mildred Pierce” ve diğer filmlerde rol alan başka bir Austin yerlisi olan Zachry Scott ile tanıştı. filmler.

“O şimdiye kadar tanıştığım en dinamik insandı. Beni oyuncu olmam gerektiğine ikna etti ve ben de ertesi gün New York'ta okumak için kelimenin tam anlamıyla ayrıldım. Bunun çok akıllıca olduğunu düşünmedi ama kararımı verdim. ,” Coleman AP'ye 1984'te söyledi.

İlk çalışmaları arasında “Ben Casey”, “Dr Kildare”, “The Outer Limits”, “Bonanza”, “The Mod Squad” gibi TV şovları ve “The Towering Inferno” filmi yer alıyordu. 1961'de Broadway'de “Kuprin'e Çağrı”da göründü. “Yellowstone”da Kevin Costner'ın babasını canlandırdı.

İki kez boşanmış Coleman kız kardeşi Beverly Coleman McCall ve eşi hayatta kaldı dört çocuk, Meghan, Kelly, Randy ve Quincy, ve beş torun.

Daha