Genç satranç dehası Gukesh Dommaraju en genç dünya şampiyonu oldu: “Gerçekten kazanmayı beklemiyordum”

amazing

New member
Perşembe günü Hindistan, 18 yaşındaki satranç oyuncusunun Çin'in Ding Liren'ine karşı heyecan verici bir final galibiyetiyle en genç dünya şampiyonu olmasının ardından satranç dehası Gukesh Dommaraju'yu selamladı.

Gukesh Rusya'nın rekorunu aştı Garry KasparovSingapur'da dramatik bir oyunsonunu perçinleyerek şampiyon unvanını aldıktan sonra 22 yaşında şampiyonluğu kazandı.

BBC'nin haberine göre, salon seyircilerin tezahüratlarıyla dolunca Dommaraju gözyaşlarına boğuldu.

Reuters haber ajansına göre, “Muhtemelen bu kadar duygulandım çünkü bu pozisyonu kazanmayı gerçekten beklemiyordum” dedi.

Hindistan'ın büyük usta Gukesh Dommaraju (sağda), 12 Aralık 2024'te Singapur'da düzenlenen 2024 FIDE Dünya Şampiyonası'nın 14. maçında Çin'in satranç büyük ustası Ding Liren'e karşı kazandığı galibiyetin ardından tepki gösteriyor.

Getty Images aracılığıyla SIMON LIM/AFP

Ayrıca beş kez dünya satranç şampiyonu Viswanathan Anand'ın ardından bu unvanı elinde bulunduran ikinci Hintli oldu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kendi deyimiyle “tarihi ve örnek” bir başarıya saygı duruşunda bulundu.

Modi sosyal medyada “Gukesh D'yi olağanüstü başarısından dolayı tebrik ederiz. Bu onun eşsiz yeteneğinin, sıkı çalışmasının ve sarsılmaz kararlılığının sonucudur” diye yazdı.

“Onun zaferi sadece adını satranç tarihine kazımakla kalmadı, aynı zamanda milyonlarca genç zihne büyük hayaller kurma ve mükemmelliğin peşinden gitme konusunda ilham verdi. Gelecekteki çabaları için en iyi dileklerimi sunuyorum.”

Gukesh'in olağanüstü yolculuğunda akıl hocası rolü oynayan Anand, gencin başarılı olduğunu söyledi.

Anand, X'te “Tebrikler! Bu satranç için gurur verici bir an, Hindistan için gurur verici bir an… ve benim için çok kişisel bir gurur anı” dedi.

Gukesh, Ding'in yaptığı bir hatanın ardından daha fazla eşitlik bozma maçı gerektirecek bir beraberliğe doğru giden final maçını kazandı.

BBC'ye göre Chess.com oyun sonrası özetinde “Ding'in galibiyet için risksiz bir şansa sahip olduğu görüldü ancak bunun yerine piyonun olduğu bir oyunsonuna doğru tasfiye edildi” diye yazdı. “Çekilmesi gerekiyordu ama Ding, baskı arttıkça hata yaptı.”

Çin'in satranç büyük ustası Ding Liren (solda) ve Hindistan'ın büyük ustası Gukesh Dommaraju (sağda), 12 Aralık 2024'te Singapur'da düzenlenecek 2024 FIDE Dünya Şampiyonası'nın final maçında yarışmaya hazırlanıyorlar.

Getty Images aracılığıyla SIMON LIM/AFP

Hintli spor atıcısı ve Olimpiyat altın madalyalı Abhinav Bindra, gencin “bir nesle ilham verdiğini” söyledi.

Bindra, “Zekanız, kararlılığınız ve baskı altındaki zarafetiniz tüm ulusu gururlandırdı” dedi.

“Sadece bir unvan kazanmakla kalmadınız, aynı zamanda bir nesle büyük hayaller kurma konusunda ilham verdiniz. Size daha da büyük başarılar diliyorum!”

Güney Hindistan'ın Chennai şehrinde doktor bir baba ve mikrobiyolog bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gukesh, 12 yıl, yedi ay ve 17 günlük yaşıyla Hindistan'ın en genç büyükustası oldu ve oyun tarihindeki en gençlerden biri oldu.

Nisan ayında prestijli Adaylar Turnuvasını kazanan en genç sporcu olarak dünya şampiyonluğuna ulaştı.

Haberler'den daha fazlası