“Güney Pasifik” yıldızı Mitzi Gaynor, 93 yaşında öldü

amazing

New member
“Güney Pasifik” gibi müzikallerle izleyicileri büyüleyen, TV varyete programlarının demirbaşı ve Las Vegas'ta başrol oyuncusu haline gelen şarkıcı, dansçı ve aktris Mitzi Gaynor, Perşembe günü hayatını kaybetti. 93 yaşındaydı.

Temsilcileri tarafından yapılan açıklamaya göre Gaynor, Los Angeles'ta doğal sebeplerden öldü.

Seksen yıllık kariyeri boyunca Gaynor, 1950'lerde aralarında “Şov İşi Gibi İş Yok”, “Her Şey Geçer”, “Les Girls” ve Rodgers & Hammerstein'ın büyük hiti “South Pacific”in film versiyonu da bulunan çok sayıda müzikalde rol aldı.

Gaynor, aralarında Doris Day, Elizabeth Taylor ve Susan Hayward'ın da bulunduğu çok sayıda Hollywood yıldızını geride bırakarak “o adamı saçlarımdan temizlemek” istediğini söyleyen Donanma hemşiresi Nellie Forbush rolü için yarıştı. Gişe rekorları kıran filmdeki performansı onu uluslararası bir yıldız yaptı ve ona Altın Küre adaylığı kazandırdı.

Mitzi Gaynor “Güney Pasifik” filminin tanıtım filminde.

Getty Images aracılığıyla Herbert Dorfman / Corbis

Bu, Gaynor için bir dizi Hollywood hitinin zirvesiydi, ancak müzikallerin gözden düşmesiyle (son filmi, Kirk Douglas'la birlikte rol aldığı 1963 yapımı komedi “For Love or Money” idi) konser performanslarına yöneldi. 1961'de Las Vegas'taki Flamingo Otel'de ilk gece kulübüne çıktı ve dört haftalık misafirliğiyle gişe rekorları kırdı.

O da televizyona döndü. The Beatles'ın ABD'de ikinci kez televizyona çıktığı aynı program olan “The Ed Sullivan Show”a konuk oldu. Yetmiş milyon insan izledi.

Frank Sinatra, Donald O'Connor, Jack Benny, Danny Thomas ve Perry Como'nun sunduğu varyete şovlarında yer aldı.

Gaynor ayrıca şarkı söylediği ve dans ettiği bir dizi abartılı, hit TV programında rol aldı ve izleyicileri her zaman şakanın içinde olduğu konusunda uyardı. “Yaparken iyi vakit geçiremediğim sürece bir numara yapmayacağım” dedi.

Mitzi Gaynor, 1974 tarihli televizyon programı “Mitzi… Amerikalı Ev Kadınına Bir Saygı”da mutfakta küçük bir şeyler hazırlıyor.

CBS

Varyete dizisi “Mitzi Gaynor: Razzle Dazzle! The Special Years” hakkındaki belgeseliyle New York Emmy ödülünü kazandı.

2019'da 88 yaşında olan Gaynor hâlâ canlı performans sergiliyordu, ancak bacağındaki sakatlık nedeniyle şarkıcı ve piyanist Michael Feinstein'ın eşliğinde sahnede otururken şarkı söyledi.

“Gerçekten jigging yapmayalı uzun zaman oldu ama yeniden jigging yapmak istiyorum” dedi.

Francesca Mitzi Marlene de Czanyi von Gerber'de 4 Eylül 1931'de Chicago'da doğdu. Ebeveynleri, Macar müzik yönetmeni ve çellist Henry von Gerber ve eski bir vodvil dansçısı ve hevesli söz yazarı Pauline Fisher Gerber'di.

Anne ve babasının boşanmasının ardından Mitzi, annesiyle birlikte klasik bale eğitimine başladığı Detroit'e taşındı. 2019 yılında Gaynor “Pazar Sabahı”nı anlattı 11 yaşındayken dans eğitmeninin “Mitzi Hollywood'a gidip bir yıldız olacak” dediğini anlattı.

Los Angeles'a taşındı ve lisedeyken “Frances Gerber” (namı diğer) Russe Balesi'nin baş balerini Mia Slavenska ile birlikte Çaykovski'nin “Sözsüz Şarkı” prodüksiyonunda sahneye çıktı.

Broadway'deki ilk çıkışını 1946'da 15 yaşındayken “Gypsy Lady” ile yaptı ve Los Angeles, San Francisco, Chicago ve Philadelphia'da hafif opera prodüksiyonlarında sahne aldı.

Henüz 20 yaşında bile olmayan Mitzi Gerber, 20th Century Fox'la sözleşme imzaladı. Oradaki bir yapımcının adının şarküteriye benzediğini düşündüğünü hatırladı, “bu yüzden şöyle dedi: 'Gaynor'a ne dersin? [like] Janet Gaynor'u mu?' Babam bunu sevdi.”

İlk büyük rolü Betty Grable ve Dan Dailey'nin oynadığı “My Blue Heaven” (1950) filmiydi. Bunu, “Bunaltıcı Palmiyelerin Arasında”, “Evli Değiliz”, “Broadway'in Kan Tazıları” ve “Umursamadığım Kız” gibi neşeli filmlerle hemen takip etti. Ayrıca “Three Young Texass” adlı western filminde de rol aldı.

1954'te, Ethel Merman, Dan Dailey, Donald O'Connor, Johnny Ray ve Marilyn Monroe'yla birlikte şarkı söyleme ve komedi yeteneklerini sergileyen, Irving Berlin'in büyük bütçeli “Şov Dünyası Gibi İş Yok” filmiyle en iyi eleştirilerinden bazılarını aldı. Ancak çekimler tamamlanmadan önce 20th Century Fox, Gaynor'a sözleşmelerinin sona erdiğini bildirdi.

Gaynor, yeni kocası, menajeri Jack Bean ile Paramount ile yeni bir sözleşme imzaladı ve burada Bing Crosby müzikali “Anything Goes”ta rol aldı. Diğer çalışmaları arasında David Niven'la birlikte rol aldığı komedi filmi “The Birds & The Bees” ve Frank Sinatra'nın draması “The Joker Is Wild” yer aldı. MGM'nin “Les Girls” filminde George Cukor tarafından Gene Kelly'yle birlikte yönetildi ve ardından “South Pacific” için Fox'a geri döndü.

Son filmleri “Mutlu Yıllar”, “Sürpriz Paket” ve “Aşk veya Para İçin” gibi komedi rolleriydi.

Ancak Vegas'ta daha da ilerleme kaydetti ve burada şehrin en yüksek maaşlı kadın şovmeni oldu. 1970 yılında Gaynor, “Yılın Yıldız Şovmeni” ödülüne layık görülen ilk kadın sanatçı oldu. Aynı zamanda Bob Mackie adında gelecek vaat eden bir kostüm tasarımcısının ilk yıldız müşterisiydi.

Gaynor, 2017 yılında The Great American Songbook Hall of Fame'e alındı.

Gaynor, 2019'da eksantrik milyarder Howard Hughes ile yaşadığı erken aşkı “Pazar Sabahı” na hatırlattı. Sekiz aydır birlikte olduklarını hesaplıyor. Onu seviyor muydu? “Öyle sanıyordum. Bana evlenme teklif etti. Sonra aynı anda 47 kadına daha evlenme teklif ettiğini öğrendim.”

Gaynor, Hughes'la ilişkisini kesti ve büyük bir veda hediyesi ile ayrıldı.'Tamam, biraz toprak almanı istiyorum' dedi. 'Biraz pislik mi var?' dedim. 'Evet, Las Vegas'ta' dedi. Dönümü 25 dolar, bunu belki sekiz yıl önce iki milyon dolara satmıştım.”

Daha

David Morgan

David Morgan, CBSNews.com ve Emmy ödüllü “Haberler Sunday Morning”in kıdemli yapımcısıdır. Film, müzik ve sanat hakkında yazıyor. “Monty Python Speaks” ve “Knowing the Score” kitaplarının yazarı ve Sundance Film Festivali hakkındaki “Sundancing” kitabının editörüdür.