IP askı etkisi ne zaman başlar ?

Ilayda

New member
IP Askı Etkisi Ne Zaman Başlar?

Herkese merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlere çok ilginç bir hikâye anlatmak istiyorum. Birbirinden çok farklı iki insanın gözünden, hayatın bazı önemli anlarına nasıl farklı açılardan baktıklarını ve bir olayın derinlerine inildikçe nasıl farklı hisler doğurduğunu paylaşacağım. Her birimizin deneyimi aslında bir parça farklıdır, ama hepimizin içindeki ortak bir gerçeği keşfedeceğiz. İşte IP askı etkisinin ne zaman başladığına dair bir öykü...

Bir gün, evdeki sakin akşam saatlerinden birinde, Elif ve Kerem bir araya gelmişti. Kerem, kariyerinde başarılı bir iş adamıydı, oldukça çözüm odaklıydı. Elif ise duygusal zekası yüksek, empatik bir kişiydi. İki farklı bakış açısına sahip olmalarına rağmen, yıllar süren ilişkilerinde birbirlerine uyum sağlamayı başarmışlardı. Ancak, bir olay her ikisinin de hayatını değiştirecek şekilde onları farklı bir yola sokacaktı.

Elif, bir sabah işe gitmek için hazırlandığında, Kerem’in yüzündeki o endişeli ifadeyi fark etti. Kerem, telefonunun ekranına birkaç kez bakarak derin bir iç çekiş yaptı. Elif, hemen anlayamadığı bu durumu fark etti ancak üzerine gitmedi. Kerem’in kendi dünyasında büyük bir sorunu vardı, ama ne olduğunu henüz bilmedi.

Kerem, yıllardır başarıya giden yolda stratejik bir şekilde her adımını atmış, riskleri doğru bir şekilde analiz etmişti. Ancak bu defa her şeyin kontrolünden çıktığını hissediyordu. Elif, “Bir şeyler var ama seninle paylaşmak istemediğini hissediyorum. Neler oluyor?” diye sordu. Bu soruya Kerem’in verdiği cevap, aslında her şeyin başladığı noktayı işaret ediyordu.

“Bilmiyorum, Elif. Sadece bir şeyler çok kötü gidiyor ve sanki her şey kontrolden çıkacak gibi. Bu kadar uzun süredir profesyonel dünyada savaşırken, biraz dinlenmeye ihtiyacım var. Ama bir şeyin farkına vardım... Bir an için, bu kadar çok şeyle uğraşırken kendimi kaybetmişim ve aslında neye odaklandığımı unuttum.”

Elif, Kerem’in sözlerini düşündü. “Bunu nasıl anlatabilirim?” diye içinden geçirdi. Kerem’in hayatta her zaman çözüm odaklı düşündüğünü bilirdi. Ama bu sefer, sorun daha karmaşıktı. Elif’in aklına bir şey geldi: IP askı etkisi.

IP askı etkisi, bireylerin karmaşık duygusal durumları yönetme şekliyle alakalıydı. Özellikle bir sorunun üstesinden gelmeye çalışırken, bazı insanlar sadece stratejik adımlar atarken, bazıları ise duygusal dengeyi sağlamaya odaklanır. Elif’in düşündüğü şey tam olarak buydu: Kerem’in kendini kaybetmesi, işin sürekli çözümüne odaklanmak yerine, duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etmesinden kaynaklanıyordu. Kendisini adeta "askıya almıştı."

Elif, sakin bir şekilde Kerem’e yaklaştı. “Bazen gerçekten dinlenmek, sadece çözüm aramak yerine hislerini dinlemek gerekir. Ama biz, hep bir şeyleri çözmeye odaklandık. Unutuyoruz, bazen çözüm aramak, duygusal anlamda nasıl bir boşluk yaratabilir.” Kerem, biraz şaşkınlıkla başını kaldırıp ona bakarken, Elif devam etti. “Biliyorsun, IP askı etkisi, bir şeylerin çözüme kavuşması yerine hep ertelenmesiyle başlar. Biz her zaman çözüm ararken, duygusal boşluğu görmüyoruz.”

Kerem, Elif’in söylediklerini anlamaya çalışıyordu. Onun, kadınların çok iyi bildiği ve ilişkilerde genellikle empatik bir şekilde yaşadığı bir duyguyu fark etmek, Kerem için oldukça zordu. Kadınların, özellikle Elif’in, ilişkilerde “şimdi”yi daha fazla hissetmeleri, geçmişi ya da geleceği değil, duygusal anı paylaşmaları, Kerem için tamamen yabancı bir kavramdı.

Kerem, konuşmaya başladığında sesi hala biraz gergindi, ama bir şeylerin değişmeye başladığını fark etti. “Belki de bu kadar çözüme odaklanmak yerine biraz durup, neler hissettiğimi anlamam gerekiyordur. Bu kadar zamandır düşünmedim bile, ne yapacağımı. Bu bana bir ders oldu, Elif.”

Ve işte o anda, Elif ve Kerem arasında sessizlik oldu. Her ikisi de birbirine bakarak, aslında farklı yollarla buldukları bir çıkış yolu üzerinde düşünüyordu. Kerem, çözüm odaklı düşünmeye devam edecek, ama artık hislerini ihmal etmeyecek ve bu duygusal boşluğun farkında olacaktı. Elif ise, her zamanki gibi, ilişkilerinde duygusal olarak güçlü bağlar kurma çabasında kalacak ama çözüm aramaktan kaçmayacaktı.

Arkadaşlar, IP askı etkisinin ne zaman başladığına dair hissettiğiniz anlar olabilir. Çoğumuzun hayatında, özellikle stratejik bir şekilde her şeyin kontrolünü elinde tutmaya çalışan bir karakterin, duygusal ihtiyaçları göz ardı etmesiyle bu etki başlayabilir. Bazen çözüm ararken, hislerimizi unuturuz ve çözüm odaklı düşünmek bizi sadece daha da derinleştirir.

Peki, sizce IP askı etkisi ne zaman başlar? Çözüm odaklı düşünmenin duygusal boşlukları nasıl etkileyebileceğini hiç gözlemlediniz mi? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!