Koruma Ve Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur ?

Selen

New member
Koruma ve Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?

Koruma ve güvenlik görevlisi, bir işletmenin, özel bir yerin veya bir kişinin güvenliğini sağlamak için çalışan profesyonellerdir. Bu görevliler, olayların önceden tespit edilmesi ve olası tehlikelerin engellenmesi konusunda önemli bir rol oynar. Hem özel sektör hem de devlet sektöründe görev alabilecekleri gibi, bireysel olarak da çalışabilirler. Koruma ve güvenlik görevlisi olmak, belirli bir eğitim süreci, fiziksel yeterlilik ve yasal şartları yerine getirmeyi gerektirir.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Gerekli Eğitimler ve Sertifikalar

Koruma ve güvenlik görevlisi olabilmek için, bu alanda uzmanlaşmış eğitim kurumlarından eğitim almak gereklidir. Türkiye'de güvenlik görevlisi olabilmek için, genellikle öncelikle bir güvenlik sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. Bu sertifika, genellikle İçişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Bu sertifikayı almak için, ilgili kurslara katılmak ve başarılı bir şekilde tamamlamak gerekir. Eğitim programları, teorik ve pratik derslerden oluşur ve katılımcılara güvenlik prosedürleri, iletişim teknikleri, acil durum yönetimi ve kanunlar hakkında bilgi verir.

Eğitimler, genellikle kısa süreli kurslar şeklinde sunulur. Eğitim sırasında, güvenlik görevlilerinin ihtiyaç duyacağı fiziksel yeterlilik, güvenlik araçları kullanımı ve yasal sorumluluklar hakkında bilgi verilir. Bu sertifikayı almış olanlar, güvenlik görevlisi olarak çeşitli alanlarda çalışabilirler.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Olma Şartları

Bir güvenlik görevlisinin yerine getirmesi gereken şartlar yalnızca eğitimle sınırlı değildir. Ayrıca, fiziksel yeterlilik, belirli yaş sınırlarına uymak ve sabıka kaydının temiz olması gibi önemli şartlar da bulunmaktadır.

1. **Yaş Sınırı**: Türkiye'de güvenlik görevlisi olabilmek için, genellikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda, yaş sınırı 21 olabilmektedir.

2. **Fiziksel Yeterlilik**: Güvenlik görevlisinin fiziksel olarak sağlıklı ve dayanıklı olması beklenir. Bu nedenle, koruma ve güvenlik görevlisi adaylarının düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekmektedir.

3. **Sabıka Kaydı**: Güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin sabıka kaydının temiz olması gerekir. Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmaları bu alanda çalışabilmek için önemli bir koşuldur.

4. **Eğitim Sertifikası**: Yasal olarak güvenlik görevlisi olabilmek için alınması gereken bir diğer önemli şart, güvenlik eğitimi ve sertifikasına sahip olmaktır.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Görev ve Sorumlulukları

Koruma ve güvenlik görevlisi, çalıştığı alanda çeşitli görevler üstlenir. Bu görevlerin başında güvenlik önlemlerini almak, izinsiz kişilerin girmesini engellemek, olaylara müdahale etmek ve gerektiğinde yardım çağırmaktır.

Güvenlik görevlileri genellikle şu sorumlulukları taşır:

1. **Güvenlik Önlemleri Almak**: Çalıştıkları alanın güvenliğini sağlamak, olası tehlikeleri önceden tespit etmek ve bunlara karşı önlem almak.

2. **İzinsiz Girişleri Engellemek**: Alanın dışarıdan müdahalelere karşı korunması. Bunun için güvenlik noktalarını kontrol etmek, geçişleri denetlemek.

3. **Acil Durumlara Müdahale Etmek**: Yangın, hırsızlık ya da diğer olumsuz durumlar için hızlı bir şekilde çözüm üretmek ve gerekli yardım kuruluşlarını çağırmak.

4. **Raporlama ve Belgeler**: Yapılan gözlemler ve olaylar hakkında rapor hazırlamak.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Çalışma Alanları

Koruma ve güvenlik görevlileri, farklı alanlarda çalışabilmektedir. Bu çalışma alanları, genellikle güvenlik ihtiyacının yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşır.

1. **Alışveriş Merkezleri ve Mağazalar**: Bu tür yerlerde, güvenlik görevlilerinin görevi, alışveriş yapan insanların güvenliğini sağlamak, hırsızlık olaylarını önlemek ve acil durumlarda müdahalede bulunmaktır.

2. **İş Yerleri ve Ofisler**: Büyük şirketler ve ofis binalarında da güvenlik görevlileri bulunmaktadır. Buradaki görev, çalışanların güvenliğini sağlamak ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almaktır.

3. **Kişisel Koruma (VİP Güvenlik)**: Bu alanda, belirli şahısların güvenliği için görev yapan koruma görevlileri yer alır. Bu kişilerin görevleri, söz konusu şahsı dış tehditlerden korumak ve onları güvenli bir şekilde taşımaktır.

4. **Devlet Daireleri ve Kamu Binaları**: Hükümet dairelerinde ve kamuya ait binalarda, güvenlik görevlilerinin öncelikli görevi, bu binaları korumak ve herhangi bir tehditten uzak tutmaktır.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Öneriler

Güvenlik görevlisi olmak isteyen bir kişinin başarılı olabilmesi için birkaç temel öneri bulunmaktadır. Bu öneriler, kişisel gelişim ve iş yerindeki başarının artırılması açısından oldukça önemlidir:

1. **İletişim Becerilerini Geliştirmek**: Güvenlik görevlileri, diğer çalışanlar ve ziyaretçilerle sürekli etkileşimde bulunurlar. Bu nedenle, etkili iletişim kurabilmek önemlidir.

2. **Fiziksel Yeterlilik Sağlamak**: Güvenlik görevlisinin fiziksel olarak güçlü olması, acil durumlara daha hızlı ve etkili müdahale edebilmesi için önemlidir.

3. **Kriz Anlarına Hazırlıklı Olmak**: Güvenlik görevlileri, kriz anlarında doğru kararları hızlı bir şekilde alabilmelidir. Bu nedenle stres altında çalışmaya alışkın olmak gereklidir.

4. **Yasal Düzenlemeleri Takip Etmek**: Güvenlik görevlisinin, yürürlükteki yasalar ve düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olması, yasal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Maaşları

Koruma ve güvenlik görevlisinin maaşı, çalıştığı sektöre, görevin yoğunluğuna ve işverenin sağladığı imkanlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Türkiye'de, güvenlik görevlilerinin maaşları genellikle asgari ücret seviyesindeyken, özel güvenlik sektöründe çalışan bazı görevliler, kişisel güvenlik gibi daha özel görevlerde çalıştıkları için daha yüksek maaşlar alabilmektedir.

Sonuç

Koruma ve güvenlik görevlisi olmak, sadece eğitim almakla sınırlı olmayan bir süreçtir. Bu meslek, aynı zamanda yüksek dikkat ve sorumluluk gerektiren bir alandır. Başarılı bir güvenlik görevlisi olmak için kişisel yetenekler, fiziksel yeterlilik ve profesyonel eğitimler oldukça önemlidir. Çeşitli alanlarda görev alabilecek olan güvenlik görevlileri, gerek bireysel gerekse toplumsal güvenliği sağlama noktasında önemli bir role sahiptir.