Onlar Kişi Zamiri Midir ?

Efe

New member
Onlar Kişi Zamiri midir?

Türkçede zamirler, isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Kişi zamirleri ise konuşmada kişi veya kişileri belirtmek amacıyla kullanılır. “Ben,” “sen,” “o,” “biz,” “siz,” “onlar” gibi kelimeler kişi zamirleri olarak kabul edilir. Peki, “onlar” kelimesi kişi zamiri midir? Bu makalede “onlar” kelimesinin zamir türü üzerinde durulacak, benzer sorular sorulup yanıtları verilecektir.

Onlar Kelimesi Nedir?

“Onlar” kelimesi Türkçede üçüncü çoğul kişi zamiridir. Yani, konuşan kişi (birinci kişi) ve dinleyici (ikinci kişi) dışında kalan birden fazla kişiyi ifade eder. Örneğin:

- “Onlar okula gidiyorlar.”

Burada “onlar” ifadesi, konuşan ve dinleyici dışında kalan bir grup insanı işaret eder.

“Onlar” kelimesi, birden fazla kişiyi veya nesneyi gösterebilir. Kişi için kullanıldığında kesinlikle kişi zamiri olur. Ancak “onlar” bazen cansız varlıklar veya soyut kavramlar için de kullanılır. Bu durumda, kişi zamiri olma özelliği düşmez, fakat anlam genişler.

Onlar Kişi Zamiri midir?

Evet, “onlar” kelimesi kişi zamiridir. Türkçedeki kişi zamirleri beş gruptur:

1. Birinci Tekil: Ben

2. İkinci Tekil: Sen

3. Üçüncü Tekil: O

4. Birinci Çoğul: Biz

5. İkinci Çoğul: Siz

6. Üçüncü Çoğul: Onlar

“Onlar” üçüncü çoğul şahıs zamiri olarak kişileri veya varlıkları gösterir. Dilbilgisi açısından kişi zamiri olarak sınıflandırılır.

Kişi Zamiri Nedir?

Kişi zamirleri, konuşma içindeki kişi konumlarını belirtir. Konuşan kişi, dinleyici ve konuşma dışındaki kişiler ya da nesneler kişi zamirleri ile ifade edilir. Kişi zamirlerinin temel görevi, cümlede özne veya nesne olan kişilerin yerine geçmektir.

Örnek:

- “Ben geldim.” (Birinci tekil kişi zamiri)

- “Sen ne yapıyorsun?” (İkinci tekil kişi zamiri)

- “O gidiyor.” (Üçüncü tekil kişi zamiri)

- “Biz çalışıyoruz.” (Birinci çoğul kişi zamiri)

- “Siz dinleyin.” (İkinci çoğul kişi zamiri)

- “Onlar oynuyor.” (Üçüncü çoğul kişi zamiri)

Benzer Sorular ve Cevapları

1. “Onlar” zamir midir?

Evet, “onlar” Türkçede zamirdir. Kişi zamiri olarak üçüncü çoğul şahısları ifade eder.

2. “Onlar” neden kişi zamiri sayılır?

“Onlar” kelimesi, konuşan ve dinleyici dışındaki üçüncü kişilerden bahseder. Zamirlerin temel işlevi isimlerin yerine geçmek olduğundan, kişi zamirleri kategorisinde değerlendirilir.

3. “Onlar” sadece insanlar için mi kullanılır?

Hayır. “Onlar” kelimesi insanlar dışında hayvanlar, nesneler veya soyut kavramlar için de kullanılabilir. Örnek: “Kitapları aldım. Onlar çok eskiydi.” Burada “onlar” zamiri nesneleri temsil eder. Ancak dilbilgisel olarak kişi zamiri kabul edilmeye devam eder.

4. Kişi zamirleri neden önemlidir?

Kişi zamirleri, iletişimde kimden bahsedildiğini açıklar. Cümlelerde gereksiz tekrarları önler ve anlamı netleştirir.

5. “Onlar” kelimesi çoğul mudur?

Evet, “onlar” kelimesi çoğuldur ve en az iki kişiyi ya da nesneyi ifade eder.

6. “Onlar” kelimesi üçüncü kişi midir?

Evet, “onlar” üçüncü çoğul kişiye işaret eden zamirdir.

7. “Onlar” zamiri cümlenin hangi öğesi olabilir?

“Onlar” zamiri özne, nesne veya dolaylı tümleç gibi öğeler olabilir. Örnek:

- Özne: “Onlar geldi.”

- Nesne: “Onları gördüm.”

- Dolaylı tümleç: “Onlara yardım ettim.”

8. “Onlar” kelimesinin karşıtı var mı?

Kişi zamirlerinde “onlar” kelimesinin tam karşıtı yoktur ancak karşıt kavram olarak “biz” (birinci çoğul) veya “siz” (ikinci çoğul) düşünülebilir. “Onlar” dışındaki kişiler veya grupları ifade eder.

“Onlar” Zamirinin Dilbilgisindeki Yeri

Türkçede zamirler temel olarak şu şekilde sınıflandırılır:

- Kişi zamirleri

- İşaret zamirleri

- Dönüşlü zamirler

- Belgisiz zamirler

- Soru zamirleri

“Onlar” kişilere işaret ettiği için kişi zamiri grubuna girer. Zamirin kişi ve sayısını belirtmesi iletişimde netlik sağlar.

Sonuç

“Onlar” kelimesi kesinlikle kişi zamiridir. Üçüncü çoğul kişi zamiri olarak, konuşan ve dinleyici dışındaki birden fazla kişiyi ya da nesneyi gösterir. Türkçede kişi zamirlerinin önemli üyelerinden biridir ve cümlelerde özne veya nesne görevlerinde kullanılır. Kısaca, “onlar” kişi zamiridir, çünkü dilbilgisel işlevi ve kullanımı bunu zorunlu kılar.

---

Anahtar kelimeler: Onlar, kişi zamiri, Türkçe zamirler, zamir çeşitleri, üçüncü çoğul kişi, dilbilgisi, zamir nedir, zamir örnekleri