Oscar adayı ikonik “Misyon: İmkansız” temasının bestecisi Lalo Schifrin, 93'te öldü

amazing

New member
“Misyon: İmkansız” için sonsuz akılda kalıcı temayı yazan besteci Lalo Schifrin ve film ve televizyon için 100'den fazla diğer düzenleme Perşembe günü öldü. 93 yaşındaydı.

Schifrin'in oğlu Ryan Schifrin, babasının “pnömoniden kaynaklanan komplikasyonlara yenik düştüğünü” söyledi.

Schifrin, “Ailesi onun yanındaydı ve barışçıl bir şekilde geçti.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Onun için orada olma fırsatı için minnettarız. Hala bu kaybı işlemeye çalışıyoruz ve aldığımız tüm sevgi ve destekten çok hareket ediyoruz.”

Arjantin dört Grammy kazandı ve “Cool Hand Luke”, “Fox”, “Damned'in Yolculuğu”, “Amityville Korku” ve “The Sting II” için orijinal skor da dahil olmak üzere altı Oscar'a aday gösterildi.

2018'de Associated Press'e verdiği demeçte, “Her filmin kendi kişiliği var. Filmler için müzik yazacak hiçbir kural yok.” Dedi. “Film müziğin ne olacağını dikte ediyor.”

Dosya – 10 Mayıs 2017'de Los Angeles, California'daki BMI Film, TV ve Visual Media Ödülleri'nde besteci Lalo Schifrin.

Michael Buckner/Variety/Penske Media

Ayrıca 1990 yılında İtalya'daki Dünya Kupası Şampiyonası için büyük final müzik performansını yazdı ve üç tenor – Plácido Domingo, Luciano Pavarotti ve José Carreras – ilk kez birlikte yaşadı. İş, klasik müzik tarihinin en büyük satıcılarından biri oldu.

Aynı zamanda bir caz piyanisti ve klasik şef olan Schifrin, baş döndürücü Gillespie ile çalışmayı ve Kont Basie ve Sarah Vaughan ile kayıt yapmayı içeren müzikte dikkate değer bir kariyere sahipti.

Schifrin'in “Misyon: İmkansız” temasını kompozisyonu

Ama belki de en büyük katkısı, Tom Cruise liderliğindeki yeni sarılmış, onlarca yıl süren uzun metrajlı film franchise'ı körükleyen televizyonun “Misyon: Impossible” in anında tanınabilir puanı oldu.

Alışılmadık 5/4 zaman imzasında yazılan tema-Dum-Dum Dum Dum Dum Dum-Dum Dum Dum-1966'dan 1973'e kadar süren TV şovunu başlatan ekrandaki bir kendini imha saati ile evlendi. “New Yorker filmi Anthony Lane tarafından şimdiye kadar Mortal Ears tarafından şimdiye kadar duyulan en bulaşıcı melodi” olarak tanımlandı.

Schifrin başlangıçta tema şarkısı için farklı bir müzik parçası yazdı, ancak dizi yaratıcısı Bruce Geller, Schifrin'in bir aksiyon dizisi için oluşturduğu başka bir düzenlemeyi sevdi.

“Yapımcı beni aradı ve bana şöyle dedi: 'Schifrin 2006'da AP'ye hiçbir şey yapmadım ve belki de bu kadar özgür olduğum ve bu kadar başarılı olduğum için bir şey yazdım – belki de bu kadar özgür olduğumu yazdım.”

Yönetmen Brian De Palma'dan diziyi gümüş ekrana götürmesi istendiğinde, temayı onunla birlikte getirmek istedi ve yeni bir temayla çalışmak isteyen besteci John Williams ile yaratıcı bir çatışmaya yol açtı. Dışarı Williams'a gitti ve Schifrin'in müziğini korumayı kabul eden Danny Elfman geldi.

Hans Zimmer ikinci film için gol attı ve Michael Giacchino sonraki ikisini gol attı. Giacchino, NPR'ye onu almakta tereddüt ettiğini söyledi, çünkü Schifrin'in müziği tüm zamanların en sevdiği temalardan biriydi.

Giacchino NPR'ye verdiği demeçte, “Lalo'yu aradığımı ve öğle yemeğinde buluşup buluşamayacağımızı sorduğumu hatırlıyorum.” Dedi. “Ve ben çok gergindim – birine bir babaya kızlarıyla evlenip evlenemeyeceğimi sorduğunu hissettim. Ve dedi ki, 'Sadece onunla eğlenin'. Ve ben yaptım. “

“Mission: Impossible” bir sinema filminden veya bir TV şovundan en iyi enstrümantal tema ve en iyi orijinal skor için Grammys kazandı. 2017 yılında tema Grammy Onur Listesi'ne girildi.

U2 üyeleri Adam Clayton ve Larry Mullen Jr., 1996'nın ilk taksitine giden film müziğini yaparken temayı ele aldı; Bu versiyon, Grammy adaylığı ile Billboard 200'de 16 numaraya ulaştı.

Lipton Tea için 2010 reklamı, markanın Lipton Yellow etiketinin yudumlarından ilham alırken piyanosunda temayı oluşturan genç bir Schifrin'i tasvir etti. Müzisyenler unsurlar eklerken gökyüzünden düştüler.

Schifrin'in geçmişi ve diğer üretken çalışmaları

Boris Claudio Schifrin, Buenos Aires'teki Yahudi bir aileye doğdu – burada babası Filarmoni Orkestrası'nın konser yöneticisi oldu – Schifrin, hukuku incelemenin yanı sıra klasik olarak müzikte eğitildi.

Efsanevi Olivier Messiaen'den uyum ve kompozisyon öğrendiği Paris Konservatuarı'nda okuduktan sonra Schifrin Arjantin'e döndü ve bir konser grubu kurdu.

Gillespie, Schifrin'in performans gösterdiğini duydu ve ondan piyanist, aranjör ve besteci olmasını istedi. 1958'de Schifrin, 1960-62'de Gillespie'nin Quintet'inde oynayarak ve beğenilen “Gillespiana” nı besteleyen Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı.

Yaptığı ve kaydettiği uzun armatür listesi Ella Fitzgerald, Stan Getz, Dee Dee Bridgewater ve George Benson yer alıyor. Ayrıca Zubin Mehta, Mstislav Rostropovich, Daniel Barenboim ve diğerleri gibi klasik yıldızlarla çalıştı.

Schifrin, türler arasında kolayca hareket etti, 1965'in “Mass Metinler Üzerine Jazz Suite” için bir Grammy kazanırken, aynı yıl TV'nin 2018'de “Amcadan Adam” skoru için bir başını salladı ve 2017'de Latin Kayıt Akademisi'ne özel Vakfı Ödülleri verildi.

Daha sonraki film puanları arasında “Tango”, “Rush Hour” ve iki devamı, “Evi İndirme”, “San Luis Rey Köprüsü”, “Gün batımından sonra” ve korku filmi “Abominable” i vardı.

“Dirty Harry” için düzenlemeleri yazan Schifrin, ana karakterin aslında Clint Eastwood'un kahramanı Harry Callahan değil, kötü adam Akrep olmadığına karar verdi.

AP, “Bestecinin kahramana daha fazla dikkat edeceğini düşünürdünüz. Ama bu durumda hayır, bunu kötü adam, kötü adam Scorpio'ya yaptım” dedi. “Akrep için bir tema yazdım.”

Onursal Oscar'ı veren Eastwood'du.

Schifrin, “Bu fahri Oscar'ı almak bir rüyanın doruk noktası.” Dedi. “Görev başarısı.”

Schifrin'in kredileri arasında Londra Senfoni Orkestrası, Viyana Senfoni Orkestrası, İsrail Filarmoni, Meksika Filarmoni, Houston Senfoni Orkestrası, Los Angeles Odası Orkestrası ve Atlanta Senfoni Orkestrası bulunmaktadır. Güney Kaliforniya'nın Glendale Senfoni Orkestrası'nın müzik direktörü olarak atandı ve 1989-1995 yılları arasında bu kapasitede görev yaptı. Schifrin ayrıca 1992 yılında Diana Ross, Carreras ve Domingo'nun yer aldığı bir konser olan “Viyana'da Noel” için müziği yazdı ve uyarladı.

Ayrıca 2006'da “Arjantin'den mektuplar” kaydettiğinde tango, halk ve klasik türleri birleştirdi.

Schifrin ayrıca 1987 Pan American Oyunları için Upture'u yazmak üzere görevlendirildi ve etkinliğin 1995 nihai performansını Arjantin'de besteledi ve gerçekleştirdi.

Ve belki de Nahuatl'ın eski yerli dilinde yapılan tek operalardan biri için 1988'de Schifrin, “Azteklerin Şarkıları” nı yazdı ve yönetti. Çalışma, sitenin Aztek Tapınağı'nı restore etmek için para toplama kampanyasının bir parçası olarak Domingo ile Meksika'nın Teotihuacan Piramitlerinde yayınlandı.

Schifrin o zaman Associated Press'e verdiği demeçte, “Kelimelerin seslerinin ilginç melodileri dikte ettiği çok tatlı, müzikal bir dili buldum.” Dedi. “Ama asıl cevap, bu konuda sihir bir şey var. … Zaten müzik sanatında sihir var.”

Oğullarına ek olarak, kızı Frances ve eşi Donna tarafından hayatta kaldı.

Haberler'ten daha fazlası