10 Yıl Çalışıp Istifa Edenler Tazminat Alabilir Mi ?

Ece

New member
\10 Yıl Çalışıp İstifa Edenler Tazminat Alabilir Mi?\

İş hayatında uzun yıllar aynı işyerinde emek veren çalışanların kafasını en çok kurcalayan konulardan biri de “10 yıl çalışıp istifa edersem tazminat alabilir miyim?” sorusudur. Çalışanlar açısından kıdem tazminatı, yılların emeğinin karşılığı olarak görüldüğünden bu konunun netleştirilmesi büyük önem taşır. İş Kanunu’nun 1475 sayılı eski ama hâlâ geçerli olan 14. maddesi, bu konuda bazı istisnai durumlar öngörür. Bu yazıda, 10 yıl çalıştıktan sonra istifa eden bir çalışanın hangi şartlarda kıdem tazminatı alabileceğini ve bu konuyla ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını ele alıyoruz.

\Kıdem Tazminatı Nedir?\

Kıdem tazminatı, işçinin aynı işverene bağlı olarak çalıştığı süre boyunca edindiği hakların bir karşılığı olarak, iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi durumunda işverence ödenen tazminattır. Her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında hesaplanır ve çalışanın kıdemine göre artar.

\İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?\

Genel kural şudur: İşçi kendi isteğiyle istifa ederse kıdem tazminatı alamaz. Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Özellikle 10 yılını doldurmuş bir işçinin bazı şartlar altında istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkı doğar.

Evet, bazı koşullar altında alabilirler. Bu şartların başında "1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi" gelir. Bu maddeye göre, \en az 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 prim gününü\ tamamlayan bir çalışan, kendi isteğiyle işten ayrılsa bile kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Ancak burada kritik olan nokta şu: Bu çalışan SGK’dan “\Kıdem Tazminatı Alabilir Yazısı\” almalı ve bu yazıyla birlikte işverene başvurmalıdır. İşveren bu yazıya dayanarak çalışanın kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

\Yanıtı Merak Edilen Sorular\

\1. 10 yıl aynı işyerinde çalıştım, ama 3600 günüm yok. Tazminat alabilir miyim?\

Hayır. 10 yıl aynı işyerinde çalışmış olmanız, tek başına tazminat hakkı doğurmaz. 3600 prim gününü doldurmanız ve SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almanız gerekir.

\2. 15 yıl sigortalılığım ve 3600 günüm var ama 10 yıl aynı yerde çalışmadım. Yine de tazminat alabilir miyim?\

Evet. Aynı işyerinde 10 yıl çalışmış olmanız gerekmez. Önemli olan toplamda 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarını sağlamaktır. Bu koşulları yerine getiren işçi, işverene SGK’dan aldığı belgeyle başvurarak kıdem tazminatını alabilir.

\3. SGK’dan yazı aldım, işverene verdim, ama işveren tazminatımı ödemedi. Ne yapabilirim?\

İşveren ödemezse, iş mahkemesine başvurarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Elinizdeki SGK yazısı mahkemede delil niteliğindedir.

\4. 10 yıl çalışıp istifa edersem ihbar tazminatı da alabilir miyim?\

Hayır. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi ihbar tazminatı talep edemez. İhbar tazminatı sadece işverenin tek taraflı fesihlerinde söz konusudur.

\5. 10 yıl çalışıp evlilik nedeniyle istifa eden kadın işçi tazminat alabilir mi?\

Evet. Kadın işçiler, evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanırlar. Bu da 1475 sayılı yasanın 14. maddesi kapsamında istisna olarak kabul edilir.

\6. 10 yıl çalıştım, askerlik nedeniyle istifa edeceğim. Tazminat alabilir miyim?\

Evet. Askerlik nedeniyle işten ayrılan erkek çalışanlar da kıdem tazminatına hak kazanır. Askerlik celp belgesi ile işverene başvurulması yeterlidir.

\7. 10 yıl çalıştım, yaş nedeniyle emekliliği bekliyorum ama prim ve yıl şartlarını tamamladım. Tazminat alabilir miyim?\

Evet. Emeklilik için yaşı bekleyen ama diğer koşulları sağlayan çalışanlar, SGK’dan yazı alarak işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanır. Bu duruma “emeklilik nedeniyle işten ayrılma” denir.

\İstifa Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?\

- SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almadan istifa edilirse tazminat hakkı kaybedilebilir.

- Yazılı fesih bildirimi yapılmalı, mümkünse noter kanalıyla işverene ulaştırılmalı.

- İşveren, istifayı normal fesih gibi değerlendirebilir, bu nedenle tüm belgeler eksiksiz olmalıdır.

- Hak kazanılan tazminat ödenmezse yasal yollara başvurulabilir.

\Sonuç: 10 Yıl Yetmez, Şartlar Gerekir\

10 yıl çalışmak, tek başına tazminat için yeterli değildir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için \3600 prim günü\ ve \15 yıllık sigortalılık süresi\ şartlarının tamamlanmış olması ve bu durumu belgeleyen SGK yazısının işverene sunulması gerekir. Ayrıca, askerlik, evlilik, emeklilik gibi diğer özel durumlar da bu hakkı doğurabilir.

İstifa etmek isteyen bir çalışan için kıdem tazminatı almak istisnai bir durumdur ve hakların kaybolmaması adına sürecin dikkatli yönetilmesi gerekir. İyi hazırlanmış bir dosya, zamanında alınmış belgeler ve gerektiğinde hukuki destek bu süreci kolaylaştırır.

\Anahtar Kelimeler:\

10 yıl çalışmak, istifa tazminat hakkı, 3600 gün tazminat, SGK kıdem tazminatı yazısı, 1475 sayılı yasa 14. madde, kıdem tazminatı alma şartları, kendi isteğiyle ayrılan işçi, evlilik tazminat hakkı, askerlik nedeniyle istifa, emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı.

Oncubay

Global Mod
Global Mod

İş hayatında uzun yıllar aynı işyerinde emek veren çalışanların kafasını en çok kurcalayan konulardan
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Ece

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 10 yıl çalışıp istifa edenler, belirli koşullar altında tazminat alabilirler
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

Selen

New member

İş hayatında uzun yıllar aynı işyerinde emek veren çalışanların kafasını en çok kurcalayan konulardan
Merhaba koca ekip

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Ece

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kıdem tazminatı hesaplama araçları şu sitelerde bulunabilir
Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi

Oncubay' Alıntı:
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Ece Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 10 yıl çalışıp istifa edenler, belirli koşullar altında
Haksız değilsin @Oncubay ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Ethereum

New member

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ece

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kıdem tazminatı hesaplamasında dijital çözümler de kullanılabilir. Birçok işletme, manuel yöntemler yerine hata payını en aza indiren ve iş yükünü azaltan dijital sistemleri tercih etmektedir
Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi

Oncubay' Alıntı:
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Ece Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 10 yıl çalışıp istifa edenler, belirli koşullar altında
Ben buna katılmıyorum @Oncubay, özellikle son nokta bana ters geldi

Beyza

New member

Merhaba teknoloji meraklıları

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ece

• Tazminat alabilmek için işten ayrılma nedeninin doğru beyan edilmesi ve gerekli belgelerin sunulması gereklidir. Aksi takdirde tazminat hakkı kaybedilebilir
Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur

Ethereum' Alıntı:
Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ece Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kıdem tazminatı hesaplamasında dijital çözümler de kullanılabilir
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Ethereum, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Efe

New member

Selam güzel insanlar topluluğu

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ece

Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Ethereum' Alıntı:
Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ece Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kıdem tazminatı hesaplamasında dijital çözümler de kullanılabilir
Özellikle üçüncü paragrafın açıklayıcıydı @Ethereum, eline sağlık

Emincan

Global Mod
Global Mod

Selam gençler

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Ece

Bu detayı da ekleyeyim dedim, belki eksik kalmasın

Oncubay' Alıntı:
Bu kadar kesin konuşmak için elimizde yeterli veri yok gibi duruyor @Oncubay

Sarp

New member

Selam çözüm arayanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Ece

Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Ethereum' Alıntı:
Benim bakış açım biraz daha farklı @Ethereum, ama temel doğru

Kaan

New member

Merhaba

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Ece

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Ece

İşin zor kısmında aklına gelirse kaparsın buradan

Efe' Alıntı:
Selam güzel insanlar topluluğu Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ece Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim Özellikle üçüncü paragrafın açıklayıcıydı @Ethereum, eline sağlık
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Efe

Sude

New member

Selam bu başlığa uğrayanlara

@Ece gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Beyza' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ece Tazminat alabilmek için işten ayrılma nedeninin doğru beyan edilmesi ve gerekli belgelerin sunulması gereklidir
Bazı ülkelerde bu durum tam tersi işliyor @Beyza, kıyaslamak ilginç

Ahmet

New member

Selam gençler

@Ece okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Beyza' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ece Tazminat alabilmek için işten ayrılma nedeninin doğru beyan edilmesi ve gerekli belgelerin sunulması gereklidir
Burada sana %100 katılamam @Beyza, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Zuckerman

Active member

Selam iyi insanlar

@Ece anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Biraz yumuşatarak söyleyeyim, sonuç buna benziyor

Ahmet' Alıntı:
Selam gençler @Ece okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan Burada sana %100 katılamam
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

Sude' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara @Ece gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak
Evet kısmen haklısın @Sude, ama tüm kullanıcılar için aynı şeyi söylemek zor

Kaan' Alıntı:
Merhaba Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Ece Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Ece
Bu bakış açını anlıyorum @Kaan, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum