AMD kim üretiyor ?

Selen

New member
“AMD’yi Kim Üretiyor?” – Tek Bir Fabrikanın Değil, Küresel Bir Ekosistemin Hikâyesi

Forumlarda sık görülen ama çoğu zaman yanlış anlaşılan bir soru var: “AMD’yi kim üretiyor?” İlk bakışta basit gibi görünüyor; sanki AMD de bir fabrika ve kapısından CPU çıkıyor. Ama gerçek dünya biraz daha katmanlı. Hatta bu sorunun cevabı, modern yarı iletken endüstrisinin nasıl çalıştığını anlamak için güzel bir başlangıç noktası.

AMD aslında bir “üretici fabrika” değil, bir “tasarım şirketi”. Yani işlemciyi fiziksel olarak basan değil, onu tasarlayan tarafta duruyor. Üretim ise tamamen küresel dev dökümhane (foundry) şirketlerine ait.

---

AMD Ne Yapar, Ne Yapmaz? Tasarım ve Üretim Ayrımı

AMD (Advanced Micro Devices), işlemcilerin ve grafik işlemcilerin mimarisini tasarlar. Örneğin Ryzen veya EPYC işlemcilerin çekirdek yapısı, önbellek hiyerarşisi ve performans mimarisi AMD mühendisleri tarafından geliştirilir.

Ama bu tasarımlar fiziksel çipe dönüşmeden önce üretim aşamasına gider. Burada devreye “foundry” denilen üretim tesisleri girer.

AMD’nin üretim modeli “fabless” olarak tanımlanır. Yani:

Tasarım AMD’den

Üretim dış kaynaklı fabrikalardan

Bu model özellikle 2000’lerden sonra yarı iletken dünyasında standart haline gelmiştir.

Kaynak: AMD Resmi Finansal Raporları ve Şirket Profil Açıklamaları (amd.com, 2024)

---

AMD Çiplerini Kim Üretiyor? Asıl Sahne Arkası

AMD ürünlerinin büyük çoğunluğu Tayvan merkezli TSMC tarafından üretilir.

TSMC, dünyanın en büyük yarı iletken dökümhanesidir. 2024 verilerine göre:

Küresel foundry pazarının yaklaşık %60’ından fazlasını kontrol eder

5nm ve 3nm gibi ileri üretim süreçlerinde liderdir

Kaynak: TSMC 2024 Yıllık Raporu (tsmc.com)

AMD’nin Ryzen 7000 serisi gibi modern işlemcilerinin büyük kısmı TSMC’nin 5nm (N5) ve 6nm üretim süreçlerinde üretilmektedir.

Bu süreç şu şekilde işler:

1. AMD çipi tasarlar

2. Tasarım silikon maskelere dönüştürülür

3. TSMC fabrikalarında milyonlarca transistör silikon üzerine işlenir

4. Çipler test edilip paketlenir

5. AMD’ye geri gönderilir

Yani AMD “beyni” tasarlarken, TSMC “bedeni” üretir.

---

Alternatif Üreticiler: Samsung ve Geçmişte GlobalFoundries

Her ne kadar TSMC ana üretici olsa da AMD geçmişte farklı ortaklarla da çalıştı.

Samsung Electronics özellikle bazı GPU ve mobil çip üretim süreçlerinde alternatif üretim seçeneklerinden biri olmuştur. Samsung’un 4nm ve 5nm üretim süreçleri, NVIDIA ve bazı özel projelerde de kullanılmıştır.

AMD’nin eski üretim ortağı ise GlobalFoundries idi. GlobalFoundries, AMD’den ayrılan üretim tesislerinin yeniden yapılandırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

AMD, 2010’ların başına kadar CPU üretiminin önemli bir kısmını GlobalFoundries üzerinden yapıyordu. Ancak ileri üretim teknolojilerinde TSMC’nin daha hızlı gelişmesi nedeniyle AMD bu ortaklığı büyük ölçüde azalttı.

Kaynak: GlobalFoundries kurumsal tarihçesi ve AMD mimari geçiş belgeleri (globalfoundries.com, amd.com)

---

Gerçek Dünya Örneği: Ryzen 9 7950X Nerede Doğuyor?

Somut bir örnek üzerinden gidelim. AMD Ryzen 9 7950X işlemcisi:

Zen 4 mimarisi üzerine kuruludur

5nm üretim sürecinde TSMC tarafından üretilir

Çekirdek “chiplet” tasarımına sahiptir

Burada ilginç olan nokta şu: CPU tek parça değildir. Birden fazla küçük silikon parçası (chiplet) birleşerek tek bir işlemciyi oluşturur. Bu yaklaşım AMD’ye üretim maliyeti ve verimlilik avantajı sağlar.

Gerçek kullanımda:

Oyun performansı yüksek kare hızları sağlar

Render ve çoklu görevlerde ciddi hız artışı sunar

TechPowerUp ve AnandTech testlerine göre 7950X, çok çekirdekli iş yüklerinde önceki nesle göre yaklaşık %35–40 performans artışı göstermiştir (anandtech.com CPU incelemeleri, 2022–2024 test verileri).

---

Erkek ve Kadın Perspektifleri: Farklı Bakışlar, Aynı Teknoloji

Teknik forumlarda sık görülen bir durum, bakış açılarının farklılaşmasıdır ama bu fark cinsiyet kalıplarına indirgenmemeli; daha çok yaklaşım tarzı olarak düşünülmeli.

Bazı kullanıcılar daha sonuç odaklı yaklaşır:

“Kaç FPS veriyor?”

“Render süresi ne kadar düştü?”

“Fiyat/performans oranı nedir?”

Bu yaklaşım genellikle ölçülebilir verilere dayanır ve karar sürecini hızlandırır.

Diğer bir kullanıcı profili ise daha geniş etkiyi önemser:

Ürünün uzun vadeli deneyimi

Sistemle uyumu

Günlük kullanım konforu

Topluluk deneyimi ve güven hissi

AMD gibi bir şirket söz konusu olduğunda bu iki yaklaşım birleştiğinde daha sağlıklı bir tablo ortaya çıkar: hem teknik veriler hem de kullanıcı deneyimi birlikte değerlendirilir.

---

Küresel Gerçek: Bir CPU Artık Tek Ülkenin Ürünü Değil

AMD örneği bize önemli bir şeyi gösteriyor: modern teknoloji artık küresel bir zincir.

Bir Ryzen işlemcinin yolculuğu:

ABD’de tasarım (AMD mühendislik ekipleri)

Tayvan’da üretim (TSMC)

Malezya veya Çin’de paketleme

Dünya çapında dağıtım

Bu yapı, Dünya Bankası ve OECD raporlarında da vurgulanan “küresel değer zinciri” modelinin tipik örneğidir.

OECD Semiconductor Supply Chain Report (2023) verilerine göre:

Bir CPU’nun üretim süreci 20’den fazla ülkeyi dolaylı olarak etkileyebilir

Tasarım ve üretim ayrımı maliyetleri %30’a kadar optimize edebilir

---

Tartışmayı Açan Soru: AMD Kimdir, Nerede Biter?

AMD’yi sadece “işlemci yapan firma” olarak görmek artık eksik bir tanım olur. Çünkü gerçek üretim süreci çok katmanlıdır.

Burada asıl soru şuna dönüşüyor:

Bir ürünün sahibi kimdir? Tasarlayan mı, üreten mi, yoksa kullanan mı?

Bu sorunun net bir cevabı yok ama forum tartışmaları tam da burada ilginçleşiyor.

---

Sonuç Yerine Bir Düşünce

AMD’yi kim üretiyor sorusunun cevabı tek bir isim değil, bir sistemdir: TSMC’nin üretim gücü, AMD’nin tasarım mühendisliği, Samsung’un alternatif teknolojileri ve GlobalFoundries’in tarihsel katkıları birleşerek bugünkü tabloyu oluşturur.

Yani AMD bir fabrika değil; bir ağdır. Ve bu ağ, modern teknolojinin nasıl “tek merkezli değil, dağıtık” çalıştığını gösteren en net örneklerden biridir.