Bilanço nedir örnek ?

Efe

New member
Bilanço Nedir? Bir Hikâye ile Anlatım

İki Karakter, Bir Yıl: Bilanço Yapma Zamanı

Bir yaz sabahı, şehirden uzak bir kasabada, köhnemiş bir kahvehanede iki eski dost bir araya geldi. Cem ve Ela, uzun zamandır birbirlerini görmemişti. Cem, yıllarca finans sektöründe çalışmış, başarılı bir işadamıydı. Ela ise sosyal hizmetler alanında çalışan, insanları anlamaya çalışan, empatik bir ruha sahipti. Bugün, tesadüf eseri buluştukları bu küçük kasaba kahvehanesinde, ikisinin de hayatındaki değişimlerin yansımasını konuşacaklardı.

Cem’in Perspektifi: Hesapların Dili

Cem, kahvesinden bir yudum aldıktan sonra gülümsedi. "Ela, yıllardır iş dünyasında bu kavramı çok kullanıyoruz, ama şimdi sana anlatacağım şey çok daha farklı. Bilanço… aslında hayatın bir aynası gibi. Şirketlerin her yıl başında, elde ettikleri geliri ve sahip oldukları varlıkları gözden geçirmeleri gerektiği gibi, biz de kendi hayatımızın bilançosunu yapmalıyız. Gelirler, giderler, borçlar… Bunları hesaplamak ve nereye gittiğini görmek… Bunlar önemli."

Ela, Cem'in ne demek istediğini anlamaya çalışırken kafasında birçok düşünce belirdi. Cem'in söylediklerinde bir mantık vardı. O, her şeyi net bir şekilde değerlendirmeye odaklanmıştı. Sonuçlar… Elde edilen kazanımlar ya da kayıplar, her şeyin ölçülebilir olduğu bu dünyada anlamlıydı. Cem’in zihnindeki her şey sayılardan ve verilerden oluşuyordu. Ama Ela, bu düşüncenin biraz eksik olduğunu hissetti.

Ela'nın Perspektifi: İnsanlar ve İlişkiler

Ela, birkaç saniye sessiz kaldı. Sonra nazikçe cevap verdi: "Bilmiyorum Cem, belki de biraz daha fazlası vardır. Bilanço deyince ben sadece şirketin paralarını değil, insan ilişkilerini de düşünürüm. Sadece gelir ve giderlerden ibaret değil. Ya duygusal varlıklarımız? Ya da kalbimizdeki sevgiyi, dostlukları? Benim için önemli olan, insanlar arası bağlar, yardımlaşmalar, her bir insanın hayatında ne bıraktığıdır."

Cem, Ela'nın sözlerine biraz şaşırdı. Ona hep daha pragmatik bir yaklaşımı olduğunu düşünmüştü. Ancak Ela'nın söylediklerinde haklı olabileceği ihtimali aklını kurcaladı. Bilanço yalnızca ekonomik bir gösterge değildi; aynı zamanda hayatın duygusal ve toplumsal yönlerini de kapsıyordu. "Yani, duygusal anlamda bir bilanço yapmalı mıyız?" diye sordu Cem.

Bir Yılın Bilançosu: Kişisel ve Toplumsal Gelişim

Ela, derin bir nefes aldı ve Cem’in sorusuna cevabını aradı. "Bir yılı düşün Cem. Hangi ilişkilerde ne kadar çaba harcadık, hangi arkadaşlıkları geliştirdik ya da belki kaybettik? Hangi toplumsal sorumlulukları yerine getirdik, hangilerini ihmal ettik? İş dünyasında kâr etmek ne kadar önemliyse, hayatımızda da bir tür manevi kazanç sağlamak o kadar önemli." Ela, toplumda insanların birbirine yardım etmelerinin, birlikte güçlü olmanın da bir tür "bilanço" olduğuna inanıyordu.

Cem, Ela'nın söylediklerinde bir derinlik gördü. Ancak işin ekonomik boyutundan çıkmanın kolay olmadığını düşündü. "Peki ya iş? Yani, tüm bunlar için maddi kazanç olmadan, insanlar nasıl daha fazla şey yapabilir? Bir toplumun iyi bir bilançosu, ancak finansal olarak güçlü olduğu zaman sağlanabilir. Sonuçta, para olmadan insanlar nasıl bir araya gelebilir?"

Ela, bu soruya içtenlikle cevap verdi: "Bazen paranın ne kadar olduğu, ne kadar kazanıldığından çok, parayı nasıl kullandığımıza bağlıdır. Mesela, hayal et, bir iş insanı bir yıl boyunca ne kadar kar etti, ancak bu kar, yerel halkla yapılan işbirlikleri, eğitim ve sosyal yardım projeleri ile taçlandırıldı. Bu tür değerler, gerçekten güçlü bir bilanço oluşturur."

Birlikte Düşünmek: Bilanço Yapmak

Cem, Ela'nın söylediklerini içselleştirmeye çalıştı. "Yani, hem bireysel hem de toplumsal bazda denge kurarak bir tür hesap yapmalıyız, öyle mi? Para, insan ilişkileri, duygusal varlıklar ve sosyal sorumluluklar… Hepsi birbirine bağlı. Ancak bunu yapmak kolay değil."

Ela gülümsedi: "Evet, Cem. Ama belki de bu dengeyi sağlamak, hayatın anlamını biraz daha derinlemesine keşfetmeyi sağlar. Çünkü sadece parayla değil, insanlarla, topluluklarla ve değerlerle de bir gelir elde edebiliriz."

Cem, bu yeni bakış açısını düşünerek, her şeyin sadece gelir ve giderlerden ibaret olmadığını fark etti. Bazen, kazandıklarımızı maddi değil, manevi değerlerle ölçmek gerekebilirdi. Bu, tamamen farklı bir tür bilanço türüydü. İnsan ilişkileri, paylaşılan anlar ve bir arada var olmak, en önemli kârları yaratabilirdi.

Bir Bilanço Sorusu: Sizce Hayatın Gerçek Bilançosu Ne Olmalı?

Gün sonunda, Cem ve Ela kahvehaneden ayrılırken, her ikisi de hayatlarına farklı bir bakış açısıyla devam etti. Cem, iş dünyasında hep sayıları, verileri ve kârı düşünürken, Ela, insanların bağlarını, değerlerini ve empatik bir yaklaşımı daha fazla düşündü. Ama her ikisi de bir şeyin farkındaydı: Gerçek bilanço, yaşamın karmaşık ve çok boyutlu yapısını kapsıyordu.

Ve şimdi, forumdaki okuyuculara bir soru: Sizce, hayatın bilançosunu nasıl yapmalıyız? Maddi kazançlar mı daha önemli, yoksa manevi kazançlar mı? Bunu nasıl dengeleyebiliriz?