İç “Jaws”: Filmi Klasik Yapmak

amazing

New member
Martha'nın bağındaki bir rıhtımda Orca, “Jaws” dan tekne. Elbette bir kopya; Orijinal olan, beş tonluk bir insan yiyen köpekbalığı tarafından tartıldı. Ancak Orca'nın yanındaki adam gerçek şey. Bu ORCA'dan Richard Dreyfuss, “Çok temiz, açık ara.” Dedi.

Aktör Richard Dreyfuss, Turner Classic filmleri ile Ben Mankiewicz'e ev sahipliği yapıyor, Martha's Vineyard'da “Jaws” dan ORCA'nın bir kopyası ile.

Haberler

Dreyfuss Martha'nın bağında olduğundan beri bir süre geçti. “Çeneleri” yapma anılarının harika olduğunu söylüyor. Ama o zamanlar yapabileceği her şeyi yaptı Olumsuz filmde olmak. “Filmi birkaç kez indirdim çünkü ateş etmek için bir orospu olacağını düşünüyordum. Ve yanlış değildim!” Güldü. “Ama bu böyle bir maceraydı. Ve çekimi tanımlamak için bir kelime seçmek zorunda olsaydın, beklemek. “

Şimdi 77, Dreyfuss etrafta durmayı hatırlıyor, ancak 1974 yazında burada adada yapılan “Jaws” ı, onu bir Hollywood yıldızına dönüştürdü.

“” Tüm zamanların en büyük açık hava filmlerinden birini yapıyoruz “diye düşündüğünüz bir an var mıydı?” Diye sordum.

“Hayır,” diye yanıtladı Dreyfuss. Yaptıkları şeyin açıkça bir hindi olduğuna ikna olmuştu ve bu şey çöküp yakılacaktı.

Yapım efsanevi bir slogdu. Bu, Atlantik'in öngörülemeyen açık denizlerinde çekilen ilk Hollywood filmiydi. Mekanik köpekbalığı nadiren tuzlu suda çalıştı ve bütçe iki kattan fazla arttı.

Ancak ilk büyük stüdyo resmini yapan 27 yaşındaki bir yönetmen olan Steven Spielberg, talihsizliği fırsata dönüştürdü.

“Jaws” 20. yüzyılın en etkili Amerikan filmlerinden biri oldu ve yaz gişe rekorları kıran filmlerden biri oldu. 50 yıl önce 4 Temmuz hafta sonu boyunca set, arsa Dreyfuss, basit: “Bu, bu köpekbalığına karşı üç adamın hikayesiydi. Bu insan şeydi. Ve biz gerçekten iyiydik ve bildik. dehşete kapılmış senden önce Görmek köpekbalığı. “

Köpekbalığı terörü büyük ekrana getirmeden önce kitapçıya geldi. 1974'te Peter Benchley'in romanı en çok satan oldu. Spielberg okudu ve hemen film versiyonunu yönetmek istedi – erken taslaklardan memnun değildi. Böylece, senarist Carl Gottlieb'den bir arkadaşından onu parçalara ayırmasını istedi.

Gottlieb, “Steven bana 'Geri Dönüş!' Diyen kapakta bir notla gönderdi.” Dedi Gottlieb.

Haberler

Gottlieb uzun bir not yazdı ve “İşimizi doğru yaparsak, insanlar suya” psiko “sonra duş alma konusunda hissettikleri gibi hissedecekler” diye not eder.

İşlerini bu üç adam tarafından yönettiler: aktör Robert Shaw, Shark istila eden bir arka plana sahip avcı olan Quint olarak; Sudan korkan polis şefi Roy Scheider; ve yeni yaptığı filmdeki kendi performansını gördükten (ve nefret ettikten) “çeneleri” yapma konusundaki fikrini değiştiren Dreyfuss, “Duddy Kravitz'in çıraklığı”.

Dreyfuss, “Dedim ki, 'Bu film çıktığında çalışmıyorsam, bir daha asla çalışmayacağım' 'dedi. “Ve böylece, Steven'a geri döndüm ve ona kısım için yalvardım ve bana verdi. 2 Nisan'da çekim yapmaya başlamışlardı; 3'ünde atıldım; ilk çekim günüm 4. oldu; her şeyin böyle gittiği buydu.”

Mekanik köpekbalığının Atlantik Okyanusu sularında çalışmasını sağlamak, “Jaws” ın arkasındaki film yapımcılarına bakan üretim baş ağrılarından sadece biriydi.

Evrensel Resimler

Lorraine Gary, polis şefinin karısı Ellen Brody'yi canlandırdı. “Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu,” dedi. “Yaşlanıyordum. 32 yaşındaydım. Bu neredeyse eski! Ve kulağa eğlenceli geliyordu.”

Diye sordum, “Bu kulağa benzemeye ne dersin? eğlence Sana? “

“Martha's Vineyard'a yerleşiyor,” diye yanıtladı Gary. “Hiç orada bulunmamıştım. Robert Shaw eğlenceli gibi geliyordu!”

“Şey, sanırım bunun ne anlama geldiğini biliyorum. Ama bu ne anlama geliyor?”

“Sen Bilmek Ne anlama geliyor. Ve siz de izleyicilerde! “Gary güldü.

Roy Scheider ile olan deneyimi? Bu daha az eğlenceliydi. “Sana kocamı oynayan adama yaptığımdan daha yakın hissediyorum,” dedi Gary. “Sanırım Roy kariyerini çok koruyuyordu. Sanırım kariyerinde büyük bir yıldız olmayı pek yapmadığı noktadaydı. Ve belki de karısı olacak kadar en iyi çekmeceyi düşündüğümü düşündü. Onunla hiç yakınlık hissetmedim. Daha yaşlı ve daha büyük bir kafa. Büyük bir kafa.”

“Kelimenin tam anlamıyla büyük kafa?” Diye sordum.

“Kelimenin tam anlamıyla. Yani, bana, 'Kafan benimkinden daha büyük' dedi. Güldü.

Senaryoyu yazmanın yanı sıra Gottlieb, gazeteci Harry Meadows'u oynadı. “Jaws” da yazmak ve hareket etmek için yaklaşık 13.000 dolar kazandı. Her ne kadar karanlık mizahın çoğunun sayfada olmadığını söylüyor.

“Karakter olabilecek bir oyuncu kadrosuyla kutsanmıştık” dedi. “Çoğu aktörle, 'Ad lib' derseniz, rollerini daha da büyütüyor. Ama bu insanlar nispeten özverili bir şey bulduğumda ya da bir şeyde mizah varsa, Steven'a söyleyebilirim, 'Sanırım burada bir gülüşü var.' Ve Spielberg her zaman buna yanıt verdi.

Steven Spielberg, 25 Temmuz 1974'te Martha's Vineyard, Mass.

Dick Yarwood/Newsday Getty Images aracılığıyla

Sonra gecikmeler vardı. Çekim programı 55 günden 159'a kadar üç katına çıktıkça, aktörler birbirlerinin cildinin altına girmeye başladı. Dreyfuss, “Robert Shaw ile ilgili olan şey, midemden küçük bir iğne ile beni psikolojik olarak sahip olduğunu biliyordu. olabilir. Ve 'Orca'nın tepesinden suya atlayamazsın' derdi. Ve yapamadım. Ama ben olabilir. Bana sahipti! “

Oyuncular ve mürettebatın bir kısmının kaldığı Harbor View Hotel'de Dreyfuss ile konuştum… ve Oscar ödüllü editör Verna Fields filmin çoğunu kestim. Aynı zamanda bir “çeneler” yemek dövüşünün sahnesiydi. Dreyfuss ilk ıstakoz rulosunu kimin attığını tam olarak hatırlamıyor: “Peki ya Roy ya da bendi.”

“Jaws” 20 Haziran 1975'te ortaya çıktı. İlk kez ülke çapında bir film açıldı ve ilk kez 100 milyon dolardan fazla bir film yaptı.

Neden bu kadar iyi iş çıkardığı sorulduğunda, Gottlieb, “Biliyor musun, Mona Lisa neden hala bir hit? [‘Jaws’] ondan on tanesi vardı. “

“Jaws” Hollywood'u ve onunla ilişkili herkesin hayatını değiştirdi. Steven Spielberg, neslinin tanımlayıcı direktörü oldu ve Robert Shaw, Roy Scheider ve Richard Dreyfuss'un mirasları sonsuza dek bu filmle bağlantılı.

Dreyfuss, “Asla plajdan suya doğru yürüyemeyeceğim, böylece su göğsüme gelir. Eğer ve eğer bu olursa, ya ölür ya da bir zihinsel kurumda olacağım. Altında neler olduğunu göremediğim gerçeği benim için çok gerçek, yapamam.”

“'Jaws' ve 'çenelerden' sonra?” Diye sordum.

“Jaws'dan önce,” umursamadım! “Diye yanıtladı Dreyfuss.

Genişletilmiş Röportaj: Richard Dreyfuss “Jaws” çekiminde

26:58

Web Exclusive: Genişletilmiş Röportaj – Richard Dreyfuss “Jaws” (Video)

Editörün Notu: Bu hikayenin orijinal versiyonu Robert Shaw'a İrlandalı bir aktör olarak atıfta bulundu. Aslında İngilizceydi.

Daha fazla bilgi için:

• “Çeneler” nerede akış | Tavus kuşunda izle
  • “Jaws” 29 Ağustos'tan itibaren 50. yıldönümü gösterimleri (AMC, Atom, Cinemark, Fandango, Regal)
  • 4K ve Blu-Ray'de “Jaws” (Universal Home Entertainment)
  • Edgartown, Mass'daki Harbor View Hotel'e teşekkürler.
  • Ev film görüntüleri Carol Fligor, Edgartown, Mass.
  • Günlük çeneler
  • Carl Gottlieb (Dey Street Books) tarafından “Jaws Log: Genişletilmiş Sürüm (Atış Script ile)”, Amazon, Barnes & Noble ve BookShop.org aracılığıyla mevcut olan Ticaret Ciltsiz Kitap ve E -Kitap Formatlarında
  • “Jaws: Martha's Vineyard'dan Anılar” Matt Taylor (Titan Books), ciltli formatta, Amazon, Barnes & Noble ve Bookshop.org aracılığıyla mevcut
  • “Jaws: The Sergi” Akademi Sinema Fotoğrafları Müzesi, Los Angeles (14 Eylül 2025-26 Temmuz 2026)

Gabriel Falcon tarafından üretilen hikaye. Editör: Steven Tyler.

Ayrıca bakınız: