Kusür nasıl yazılır TDK ?

Sarp

New member
Kusür: Dilin Gizemli Yüzü ve TDK’nin Yanıtı

Evet, şimdi geldi sıra Türkçemizin en sevilen – ve belki de en kafa karıştıran – kelimelerinden birine: kusür. Hani o, bazen fıkralarda, bazen de iş yerinde aramızda konuştuğumuz, genellikle yanlış yazılıp yanlış anlaşılan kelime. Hepimiz bir yerlerde bu kelimeyi duymuşuzdur. Peki, doğru yazımı nedir? TDK’ye göre nasıl yazılır? İşte, bu yazının derdi de tam olarak bu soruları cevaplamak! Hem de eğlenceli bir şekilde!

“Kusür” mü, “Küsür” mü? İşte TDK’nin Sürprizi

Bu soru, her dilseverin aklında bir türlü netleşememiş bir soru işareti olmuştur. Evet, TDK’ye göre doğru yazım kusür olmalı! Ve evet, “küsür” gibi yanlış bir yazım neredeyse tüm dil meraklılarının gözüne batmaktadır. Kısacası, “kusür” bir kelimedir ve doğru yazımı budur.

Bunu nasıl öğrendim mi? Elbette! İnternette bir sürü yazım hatası gördükçe, tam da “ah, şu doğru yazımı bir öğreneyim!” dediğimde, TDK’nin sitesine girdim. Hatta o kadar dikkatli oldum ki, “küsür” yerine yazdım ve bana dediler ki: “Dur bakalım! Bizim kelimemiz ‘kusür’!” Bunu duyduğum an, bütün dilsel kimliğimde bir ‘kusur’ hissettim.

Ama gelin, bunu bir hikayeye dökelim. Bir erkek düşünün, her şeyde mantıklı, çözüm odaklı. “Ben bu kelimeyi doğru yazmaya çalışayım, sonra gidip işime bakayım” diyen biri. Ve bir de kadın karakterimiz var, biraz daha sosyal, ilişki odaklı. “Bu ‘kusür’ meselesi sadece yazım hatası mı, ya da dilde ne tür yanlış anlamalar yaratıyor? Keşke bunu derinlemesine tartışsak” diye düşünen bir tip. Aradaki farkı mı görüyorsunuz?

“Kusür”ün Anlamı: Dilin Derinliklerine Yolculuk

Şimdi, “kusür”ün ne anlama geldiğine biraz değinelim. Türkçeye Arapçadan geçmiş olan bu kelime, “hata”, “eksik”, “yanlış” anlamlarında kullanılır. Yani aslında, bir şeyin eksik ya da kusurlu olduğu zamanlar için kullanabileceğimiz, biraz da “sert” bir kelimedir. Eğer Türkçeyi sadece dilbilgisel açıdan öğrenmek isteyen bir adam olsaydınız, bu kelimeyi yazarken dikkatli olurdunuz. Ancak toplumsal bir açıdan bakınca, "kusür"ün, dilde biraz daha hoşgörülü bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. “Kusür”le insanın bir şekilde ilişkisi de vardır, değil mi?

Mesela, bu kelimeyi yanlış yazdığınızda, insanlarda şu tarz yorumlar yaratabilirsiniz:
- “Hah, yine yanlış yazılmış, işte bu yüzden dilimizi düzgün konuşmalıyız!” (Çözüm odaklı bir yaklaşım, değil mi?)
- “Oysa ne kadar tatlı bir dil. Bu tür yanlışlar birbirimize duyduğumuz saygıyı zedeler mi?” (Duygusal bir yaklaşım, tam da ilişki odaklı bir bakış açısı.)

Her iki yaklaşım da kendine has ve doğrudan konuyu ele alır, ancak dilin ve yazım hatalarının insan ilişkileri üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine düşünmek, belki de en eğlenceli yanı olabilir.

Türkçede Yazım Hatalarının Sosyal Etkileri: Kusür’ün Kucaklayıcı Gücü

Yanlış yazım hataları, gündelik dilde küçük karışıklıklara yol açabilir. “Kusür” yanlış yazıldığında, belki sadece dil bilgisi hatası yapmış oluruz, ama birinin dili yanlış kullanması bazen sosyal anlamda da bir eksiklik hissiyatı yaratabilir. Bu tür yazım hataları, özellikle günlük dilde, karşımızdaki kişiye olan saygımızı ya da dikkatimizi yansıttığı için önemlidir. “Kusür”ün yanlış yazımı, büyük ihtimalle karşıdaki kişiyi irite edebilir, ama düşündüğümüzde, belki de bu tür küçük hatalar, insanları dil konusunda daha dikkatli olmaya zorlar.

Bunun sosyal hayattaki etkileri ilginçtir. Kadınlar, genellikle daha empatik bir bakış açısıyla, dil hatalarını kişisel bir eksiklik ya da dikkatsizlik yerine, bazen bir “öğrenme fırsatı” olarak görürler. Hata yapma hakkı tanıyabilirler. Erkekler ise daha çözüm odaklı ve stratejik bir bakışla hataları düzeltebilirler, “Evet, kusür dedik, ama çözüm de şurada!” diyebilirler. Bu, dildeki küçük değişimlerin nasıl farklı algılandığını gösteren bir örnektir.

Kusür ve Dilin Evrimi: Sosyal Medyada Bir “Kusür” Çılgınlığı

Dil, sadece kitaplardan ya da dergilerden öğrenilmez, sosyal medya gibi mecra da çok büyük bir öğretici olabilir. Twitter’da ya da Instagram’da yapılan dil hataları bazen komik bir şekilde viral hale gelir. Herkes, “kusür” gibi hataları paylaşıp gülerek, aynı zamanda dilin evrimi üzerine düşündürür. “Kusür” yazım hatası yapan biri, sosyal medyada büyük ihtimalle bir gün çok komik hale gelir. Çünkü kimse mükemmel değil, değil mi?

Birçok sosyal medya fenomeni, doğru ve yanlış yazım arasındaki ince çizgiyi mizahi şekilde yakalayarak insanlara hatırlatmalar yapar. Sosyal medya, bazen yanlış yazılmış bir kelime üzerinden toplumda yeni bir dil bilinci yaratabilir. Kısacası, bir yanlışlık, dilin eğlenceli bir şekilde öğreticisi olabilir.

Sonuç: Kusür, Sosyal ve Dilsel Bir Etkileşimdir

Türkçede kusür kelimesinin doğru yazımı önemli olsa da, asıl önemli olan bu yazımın ardındaki toplumsal etkiler ve insanların dilsel etkileşimleridir. “Kusür”ü doğru yazmak kadar, dildeki bu küçük yanlışlıkların bize ne kadar insan olma fırsatı sunduğunu unutmamalıyız. Hepimiz hata yaparız, ve bu hatalar bazen bizi daha eğlenceli ve insan kılar. Kusürün doğru yazımı üzerine kafa yormak da dilin evrimini gözlemlemek gibidir.

Peki ya siz? Kusür yazım hatası yapanlara nasıl yaklaşırdınız? Sosyal medyada bu tür hataları mizahi şekilde paylaşıp gülmek mi? Yoksa dilin bu kadar önemli olduğunu savunarak, yazım hatalarına karşı daha dikkatli olmak mı?