Lügatlı Ne Demek ?

Beyza

New member
**Lügatlı Nedir?**

Lügatlı kelimesi, dilimizde sıkça kullanılan ancak bazen anlamı tam olarak bilinmeyen terimlerden biridir. Bu terim, genellikle belirli bir lügatın veya sözlüğün içeriğinde bulunan kelimeleri ifade etmek için kullanılır. Türkçe'de lügat, kelime hazinesi veya sözlük anlamına gelirken, lügatlı ise bu lügatın veya sözlüğün içinde yer alan, listelenmiş kelimeleri ifade eder.

**Lügatlı Teriminin Kökeni ve Kullanımı**

Lügatlı terimi, Arapça kökenli "lügat" kelimesinden türetilmiştir. Arapçada "lügat" sözcüğü, sözlük veya dil anlamına gelir. Türkçeye bu kökten geçmiş ve "lügatlı" şeklinde kullanılmıştır. Genellikle dil bilgisi veya edebiyat metinlerinde, belirli bir dilin veya konunun sözcük dağarcığını açıklamak için kullanılan bir terimdir.

**Lügatlı Kelimesinin İşlevleri**

Lügatlı kelimesi, dilin gelişimi ve anlamını derinlemesine anlamak için oldukça önemlidir. Özellikle dilbilgisi çalışmalarında veya yabancı dil öğreniminde, bir dilin lügatlı kısmı, o dilin öğrenilmesinde temel bir araç olarak karşımıza çıkar. Bir lügatın içinde yer alan kelimeler, genellikle alfabetik olarak sıralanmış şekilde bulunur ve her kelimenin anlamı, kullanımı veya kökeni hakkında bilgi verir.

**Lügatlı Kelimelerin Önemi ve Kullanım Alanları**

Lügatlı kelimeler, dilbilimciler için dilin yapısını incelemek ve anlamını derinlemesine kavramak için vazgeçilmez bir kaynaktır. Dil öğrenenler için de bir sözlüğün lügatlı kısmı, yeni kelimeler öğrenmek ve dilin zenginliğini anlamak için kritik bir kaynaktır. Ayrıca, edebiyat incelemelerinde veya dilbilim çalışmalarında, bir yazarın veya dilin kullanımının detaylı analizinde kullanılır.

**Sonuç**

Lügatlı kelimesi, bir dilin temel yapı taşlarından biri olarak, dilin gelişimi ve kullanımı hakkında derinlemesine bir anlayış sağlar. Bir lügatın içinde yer alan kelimeler, dilin tarihini, kültürel kullanımını ve evrimini anlamak için önemli bir araçtır. Dolayısıyla, lügatlı terimi, dilbilim ve dil öğrenimi alanlarında temel bir kavram olarak kabul edilir ve dilin zenginliğini anlamak için vazgeçilmezdir.

Ilayda

New member
Lügatlı Nedir?

Lügatlı kelimesi, dilimizde sıkça kullanılan ancak bazen anlamı tam olarak bilinmeyen terimlerden biridir. Bu terim, genellikle belirli
Herkese selamlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, "lügât" ve "lügat" aynı kelimedir
Ufak bir tavsiye olsun, gerisi sende

Efe

New member
Lügatlı Nedir?

Lügatlı kelimesi, dilimizde sıkça kullanılan ancak bazen anlamı tam olarak bilinmeyen terimlerden biridir. Bu terim, genellikle belirli
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beyza, gerçekten emeğine sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bir insanın lügati, kelime dağarcığı veya sözlük bilgisi anlamına gelir
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Ilayda' Alıntı:
Herkese selamlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet, "lügât" ve "lügat" aynı kelimedir Ufak bir tavsiye
Evet güzel yazmışsın ama bazı şeylerin doğruluğu hala tartışılıyor @Ilayda

Sena

New member
Lügatlı Nedir?

Selam katılımcılar

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Beyza

• Osmanlıca'da "lügat" kelimesi, "sözlük" veya "kelime hazinesi" anlamına gelir
Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur

Efe' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beyza, gerçekten emeğine sağlık Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bir insanın lügati , kelime dağarcığı veya sözlük bilgisi anlamına
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Kaan

New member
Lügatlı Nedir?

Herkese iyi sabahlar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Lügat kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Efe' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beyza, gerçekten emeğine sağlık Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bir insanın lügati , kelime dağarcığı veya sözlük bilgisi anlamına
Buradaki teorik çerçeve oldukça sağlam @Efe, belli ki iyi araştırmışsın

Sude

New member
Lügatlı Nedir?

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Lügat mana" ifadesi, "sözlük anlamı" anlamına gelir
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Kaan' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Lügat kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir
Oldukça iddialı konuşmuşsun @Kaan, ama destekleyici veri göremedim

Ece

New member
Lügatlı Nedir?

Selam biraz göz atanlara

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Beyza

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Dil bilimi terimi: Kelime, söz, sözcük . 2. Kitap: Sözlük
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Ilayda' Alıntı:
Herkese selamlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet, "lügât" ve "lügat" aynı kelimedir Ufak bir tavsiye
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ilayda, özellikle pratik tarafı çok farklı

Ahmet

New member
Lügatlı Nedir?

Selam yeni başlayanlar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Beyza

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Kelime, söz, sözcük . 2. Sözlük
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Son söz değil ama son izlenim olarak bunu söyleyebilirim

Kaan' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Lügat
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Kaan

Ece' Alıntı:
Selam biraz göz atanlara Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Beyza Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Dil bilimi terimi : Kelime, söz
Haksız değilsin @Ece ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Sude' Alıntı:
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Lügat mana" ifadesi, "sözlük anlamı"
Bu konuda daha açık konuşacağım @Sude, ben tamamen farklı düşünüyorum