Utanç bir duygu mu ?

Kaan

New member
Utanç: Duygu mu, Yoksa Bizi Tüketmeye Çalışan Gizli Bir Süper Kahraman mı?

Herkese merhaba,

Bugün, hepimizin zaman zaman karşılaştığı ama pek de hoşlanmadığı bir konuya değineceğiz: Utanç. Bu duyguyu tanımayan var mı? Muhtemelen yoktur! Hani şu kalbimizin hızla çarptığı, kulaklarımızın kızardığı, kendimizi deli gibi "Neden bunu yaptım?" diye sorguladığımız anlar vardır ya… İşte, o anların yıldızıdır kendisi: Utanç.

Peki, utanç bir duygu mudur, yoksa bir çeşit zihin jimnastiği mi? Nedir yani, bir psikolojik durum mu, yoksa evrimsel olarak bizlere miras kalan ve "Bu hatayı tekrar yapma" mesajını veren gizli bir kahraman mı? Hem de "çok sesli" ve "çok renkli" bir kahraman. Yani, onu her an her yerde görmek mümkün. Yeri gelir karnınızdaki gurultu gibi, yeri gelir en sevdiğiniz arkadaşınıza yanlışlıkla "Bunu sana daha önce söyledim" diyerek, o anki utancınızla karışan gülüşleri de görüp, “Hadi ya! Bu ne şimdi?!” diye düşündüğünüzde...

Biraz mizahi bakış açısıyla bu önemli duyguyu ele alalım ve bakalım erkeklerin ve kadınların bu konuda ne gibi farklı yaklaşımları var. Ne dersiniz, yorumlarda biraz gülümseme görür müyüz?

Utanç: Duygusal Bir Rol Model mi?

Utanç, duygusal olarak bizi rahatsız eden, bazen de ‘ahh işte’ dedirten bir durum. Ancak bu rahatsızlık, aslında hayatta kalma içgüdümüzle, toplumun normlarına uyum sağlama isteğiyle doğrudan ilişkilidir. İnsanlık tarihine baktığımızda, utanç, toplumsal normlara aykırı bir davranış sergilediğimizde ortaya çıkar. Bu da demek oluyor ki: “Dışarıda sigara içmek yasak! Cebinden çakmağını çıkarırsan, ne olur biliyor musun?” “Biliyorum, utanç işte!” Klasik!

Duygusal bir tarafı olsa da, biraz daha derin düşününce utancı stratejik bir araç gibi de görmemiz mümkün. Neyse ki, bu konuda çok fazla teori var ve her biri bizim utancımızı biraz daha "görünür" kılmak için bir fırsat sunuyor. İşte buradaki dengeyi erkekler ve kadınlar farklı şekillerde kuruyor.

Erkekler ve Utanç: Çözüm Odaklı Bir Süper Kahraman Yaklaşımı!

Erkeklerin utançla ilişkisi genelde oldukça ilginçtir. Bunu daha çok çözüm odaklı bir yaklaşım olarak görmek mümkün. "Hadi bakalım, bu olayı nasıl düzeltebiliriz?" şeklinde bir bakış açısıyla ilerlerler. Yani, bir hata yaptıkları zaman, olaya daha çok stratejik açıdan yaklaşarak, “Bunu nasıl telafi ederim?” sorusuyla başlayıp, durumu yönetmeye odaklanırlar.

Mesela, sevgilinizin annesiyle tanıştınız, ve ona yanlışlıkla, “Neyse ki seni bulmuşum, böyle bir arkadaş bulmak zor!” dediniz. Durum bir anda sessizliğe büründü, gözler bir anda büyüdü… “Oğlum, ne yaptın?” diye düşündünüz. Erkekler genelde burada devreye girer: “Bunun üstesinden nasıl geliriz? Ne yapmalıyım? Hemen bir çözüm yolu bulmalı!” Hemen sosyal medya üzerinden bir çiçek siparişi, bir hafta sonu planı, kahve teklifleri gibi pratik yollar arayabilirler.

Bazen utanç, bir hatanın çözülmesi için adım atılmasını sağlar, bazen de insanı tuhaf bir şekilde daha planlı ve dikkatli kılar. O yüzden, utanç gibi bir duygunun "probleme çözüm" olarak sunulması bence oldukça ilginç. Erkeklerin utançla başa çıkma biçimi daha çok çözüm üretmeye yönelik olduğu için, adeta “utanç”ı bir stratejik hamle gibi görmek mümkün!

Kadınlar ve Utanç: Empati ve İlişki Odaklı Bir Yaklaşım!

Kadınlar ise utanç konusunda biraz daha empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergileyebilirler. Bir hata yaptıklarında, utancı sadece kendi üzerlerine almakla kalmaz, aynı zamanda başkalarının da hissettikleri duygulara dikkat ederler. “Benim bu hatam başkasına nasıl etki eder?” sorusu genellikle kadınların aklında döner. Toplumsal baskılar ve ilişki odaklı düşünme, utancı daha fazla “empati kurma” ve “sosyal bağları onarma” temalarına yönlendirir.

Örneğin, bir kadın bir arkadaşına yanlış bir yorum yaptıysa, durum genellikle sadece kendi utancından öteye geçer. “Aman Tanrım, acaba o da utandı mı? Ona kötü bir şey söyledim mi?” gibi bir iç sorgulama başlar. Ama burada önemli olan şey, sadece utanç duygusunu hissetmek değil, aynı zamanda başkalarının bu hatadan nasıl etkilendiğini anlamak ve onların hissettikleri duygulara da saygı göstermektir.

Yani, kadınlar utançla karşılaştıklarında, genellikle bu duyguyu bir şekilde ilişkiyi koruma ve daha sağlıklı sosyal bağlar kurma fırsatı olarak görürler. Empati yaparak bu duyguyu iyileştirmeye çalışırlar.

Tartışmaya Katılmak İçin Sorular!

Şimdi bakalım, utanç konusunda herkes ne düşünüyor?

1. Erkeklerin utancı çözüm odaklı bir süper kahraman gibi görmesi, onların toplumsal ilişkilerini nasıl etkiliyor? Bu yaklaşımın artıları ve eksileri neler olabilir?

2. Kadınların empati odaklı utanç yaklaşımı, ilişkilerde ne gibi faydalar sağlıyor? Yoksa bazen fazla mı büyütüyoruz?

3. Utanç, hayatımıza ne kadar yol gösterici bir duygudur? Bazen gereksiz yere mi bu duyguyu hissediyoruz, yoksa gerçekten bazı hataları yapmamızın engellenmesine mi yardımcı oluyor?

Hadi forumdaşlar, yorumlarınızı bekliyorum. Kim bilir, belki hepimizin içindeki utancı biraz daha eğlenceli bir bakış açısıyla çözebiliriz.