Video oyunu seslendirme ve hareketlendirme sanatçıları yapay zeka endişeleri nedeniyle ikinci grevi duyurdu

amazing

New member
Hollywood'un video oyunu sanatçıları, yapay zeka korumaları nedeniyle büyük oyun stüdyolarıyla yeni bir sözleşme için yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, eğlence sektörünün bir kısmını bir kez daha iş bırakma eylemine sürükleyerek perşembe günü greve gideceklerini duyurdu.

Vuruş – ikinci grev Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists kapsamında video oyunu seslendirme sanatçıları ve hareket yakalama sanatçıları için — Cuma günü 12:01'de başlayacak. Bu hamle, Activision, Warner Bros. ve Walt Disney Co.'nun bölümleri de dahil olmak üzere oyun devleriyle yeni bir etkileşimli medya anlaşması için yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından geldi.

SAG-AFTRA müzakerecileri, video oyunu sözleşmesinde ücretler ve iş güvenliği konusunda kazanımlar elde edildiğini, ancak iki tarafın üretken yapay zekanın düzenlenmesi konusunda bölünmüş kaldığını söylüyor. Video oyunu yapımcılarının sözcüsü Audrey Cooling, stüdyoların yapay zeka koruması sunduğunu, ancak SAG-AFTRA'nın müzakere komitesinin, stüdyoların “performansçı”yı kimin oluşturduğuna dair tanımının, kimin korunacağı sorununu anlamak için kilit öneme sahip olduğunu söyledi.


“Sektör bize, hareket performansı gösteren herkesi toplu sözleşme kapsamındaki bir icracı olarak görmediklerini açıkça söyledi,” dedi SAG-AFTRA Baş Sözleşmeler Sorumlusu Ray Rodriguez Perşembe öğleden sonra düzenlediği bir basın toplantısında. Bazı fiziksel performansların “veri” olarak ele alındığını söyledi.

Oyuncuların hareket yakalama kıyafetleri Beyond Capture Studios'ta kalibre edilir. Kanada stüdyosu, Kuzey Amerika'daki film ve video oyunu endüstrileri için hareket yakalama hizmetleri sağlar.


James MacDonald/Bloomberg Getty Images aracılığıyla



Sendika, bariyerler olmadan oyun şirketlerinin yapay zekayı bir oyuncunun sesini taklit edecek şekilde eğitebileceğini veya oyuncunun rızası veya adil bir tazminat olmadan onun benzerliğinin dijital bir kopyasını oluşturabileceğini belirtti.

“Son çare olarak greve gidiyoruz. Bu sürece sorumlu bir şekilde elimizden geldiğince çok zaman verdik,” dedi Rodriguez muhabirlere. “Diğer olasılıkları tükettik ve bu yüzden şimdi yapıyoruz.”

Cooling, şirketlerin teklifinin “anlamlı yapay zeka korumalarını genişlettiğini” söyledi.

“Anlaşmaya bu kadar yakınken sendikanın çekilmeyi seçmesinden hayal kırıklığına uğradık ve müzakerelere devam etmeye hazırız” dedi.

Sendikanın müzakere komitesi üyesi aktör Andi Norris, dublörlük yapan veya yaratık performansı gösterenlerin oyun şirketlerinin teklifi altında hala risk altında olacağını söyledi.

“Bu oyunlara işlerini getiren performansçılar çok çeşitli karakterler yaratıyor ve tüm bu çalışmalar kapsanmalı. Teklifleri, burada otururken bana benzemeyen ve aynı gelmeyen her şeyi ortaya çıkarmaktı, oysa gerçekte, herhangi bir haftada bir zombiyim, bir askerim, bir zombi askerim,” dedi Norris. “Bir dublör veya hareket performansçısının sahnede bir seslendirme sanatçısının yanında tam bir performans sergilemesinin bir performansçı olmadığını kabul edemeyiz ve etmeyeceğiz.”

Oyun pazarı tahmincisi Newzoo'ya göre, küresel video oyunu endüstrisi yılda 100 milyar doların çok üzerinde kar elde ediyor. SAG-AFTRA, bu oyunları tasarlayan ve hayata geçiren kişilerin bu başarının arkasındaki itici güç olduğunu söyledi.

Üyeler geçen yıl liderliğe grev yetkisi vermek için ezici bir çoğunlukla oy kullandı. Film stüdyolarının yapay zekayı nasıl kullanacağıyla ilgili endişeler, sendikanın geçen yıl dört ay süren film ve televizyon grevlerini körükledi.

Kasım 2022'de sona eren son etkileşimli sözleşme, yapay zeka konusunda koruma sağlamadı ancak Ekim 2016'da başlayan 11 aylık grevin ardından seslendirme sanatçıları ve performans yakalama sanatçıları için bir bonus tazminat yapısı sağladı. Bu iş bırakma, 2012'de Hollywood'un en büyük iki aktör sendikasının birleşmesinden sonra SAG-AFTRA'nın ilk büyük işçi eylemiydi.

Oyuncular, Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletine bağlı Vancouver şehrindeki Beyond Capture Studios'ta sahnenin canlı yayınının önünde hareket yakalama kıyafetleri içinde hareketleri prova ediyorlar.


James MacDonald/Bloomberg Getty Images aracılığıyla



Sendikaya göre, video oyunu anlaşması 2.500'den fazla “kamera dışı (seslendirme) sanatçısı, kamera önü (hareket yakalama, dublör) sanatçısı, dublör koordinatörü, şarkıcı, dansçı, kuklacı ve arka plan sanatçısı”nı kapsıyor.

Gergin etkileşimli müzakerelerin ortasında, SAG-AFTRA Şubat ayında bağımsız ve düşük bütçeli video oyunu projelerini kapsayan ayrı bir sözleşme oluşturdu. Kademeli bütçeli bağımsız etkileşimli medya anlaşması, video oyunu endüstrisi devlerinin reddettiği yapay zeka korumalarından bazılarını içeriyor. Sendika, geçici etkileşimli medya anlaşması, kademeli bütçeli bağımsız etkileşimli anlaşma veya geçici etkileşimli yerelleştirme anlaşması imzalayan oyunların grevin bir parçası olmadığını söyledi.



CBS Haberlerinden daha fazlası